Geri Kazanım Katkı Payı (GEKAP) gerek uygulamanın karmaşıklığı gerek de kapsamının belirsizliği nedeniyle üreticinin de tüketicinin de kafasını karıştırıyor. İlk olarak plastik poşetlerin ücretlendirilmesiyle başlayan uygulamanın kapsamı 1 Ocak itibariyle genişletildi. Buna göre lastik, akümülatör, pil, madeni yağ, bitkisel yağ, elektrikli ve elektronik eşya, ilaç, plastik ambalaj, metal ambalaj, cam ambalaj ve ahşap ambalaj gibi pek çok kalemden Geri Kazanım Katkı Payı alınacak.

‘BELİRSİZLİK VAR’

Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis ve Atıkların Geri Kazanılması Meslek Komitesi Üyesi Ergin Erdinç GEKAP’ın bir çeşit vergilendirme olduğunun altını çizerek devletin bu yöntemle yılda 15 milyar liralık bir gelir elde etmeyi hedeflediğini hatırlattı. GEKAP’ın sanayicinin de tüccarın da son tüketicinin de etkileyeceğini söyleyen Erdinç, “İlk olarak üretim yapan sanayicinin yaklaşık yüzde 95’i bu vergilendirmenin içine giriyor. Çünkü ürettiği ürünlerde plastik, kağıt, ahşap gibi ambalaj kullanan herkes ve bu malların ithalatçıları bu kapsama dahil oluyor. Yani ne üretim yaparsanız yapın bu vergiden kaçamıyorsunuz. Tam olarak uygulamanın nasıl yapılacağı ise Bakanlık tarafından açıklanmadı” dedi.

‘TÜKETİCİYE YANSIR’

“31 Aralık 2019 tarihinde yayınlanan yönetmelikten sonra ortalık toz duman oldu” diyen Erdinç “Örneğin 50 bin liralık bir mal sattınız, yüzde 18 KDV’sini de alarak alıcıdan tahsil ediyorsunuz. Geri Kazanım Katkı Payı devreye girdikten sonra ise bu süreçte ciddi bir belirsizlik yaşanmaya başladı. Eğer GEKAP’tan doğacak olan ödeme üretici ve ithalatçı tarafından faturalarda belirtilmezse söz konusu bedel sanayicilerden tahsil edilecek. Yok eğer faturalarda yer verilirse bu hemen hemen tüm ürünlere geleceği için tüm tüketicilere yansıyacak. Çünkü binen bu yük dükkanda malı satan esnaf tarafından ister istemez ürünlerin fiyatlarına zam olarak yansıtılacak. Ancak hala kesin adımların nasıl atılacağına, uygulamanın nasıl şekil bulacağına dair bir belirsizlik var. Vergiyi kimlerin ödeyeceği belli ancak net olarak nasıl ödeyeceği ve bunu nasıl resmiyete dökeceği belirsiz. İvedilikle 3. Numaralı Tebliğ’in yayınlanmasını ivedilikle bekliyoruz” dedi. Utkucan Akkaş / Özel Haber