1 Haziran itibariyle normalleşme sürecinin başladığı Covid-19 salgınında, bayram tatilinden sonra Vestel başta olmak üzere birçok fabrikada ve Manisa’nın genelinde vaka sayılarında artış yaşanmış, pandemi hastanelerinde yer kalmadığı ifade edilmişti. Yaşanan vaka artışının ardından SES Manisa Şube Eşbaşkanı Figen Pehlivan Demirel, pandemi sürecinde sağlık emekçilerinin gücünün üstünde emek harcadığını ve harcamaya da devam ettiğini belirterek, “Haziran ayı başı itibarıyla ekonomik gerekçelerle başlatılan normalleşme süreciyle birlikte pandemi ile mücadele bireysel korunmaya bırakıldı. Hastanelerde Pandemi servisleri azaltıldı, normal hasta alımına geçiş başladı ve tüm sağlık emekçileri normal çalışma düzenine geçirildi. Sağlık Bakanlığınca günlük tabloda bildirilen gerçekçi olmayan rakamlar neticesiyle halkta rehavete kapıldı. Özellikle bayram tatili ve seyahat serbestliğiyle birlikte hem toplumda hem de sağlık emekçileri arasında Covid-19 sayısı hızla artmaya devam ediyor” dedi.

45 SAĞLIK EMEKÇİSİNİN TESTİ POZİTİF

Vestel’den çok ciddi bir şekilde virüs yayıldığını vurgulayan Demirel, “Binlerle ifade edilen vaka sayıları, maalesef ki can kayıpları patronun kar hırsını durdurmadı. Bu kayıpların suçlusu aynı zamanda konuyla ilgili uyarılar yapmamıza rağmen önlemler almayan Valilik ve İl Hıfzıssıhha kuruludur. Görerek ve bilerek Sanayide işçilerin yaşadığı sorunlar ve bulaş kaynakları ile ilgili doğru bir şekilde müdahale edilmedi. İl idareleri de halkın değil sermayedarın yanında olduğunu gösterdi. Sanayiden yayılan virüs Akhisar, Turgutlu, İzmir gibi pek çok yeri de etkiledi. Beş aydır virüse karşı mücadele eden sağlık emekçilerinin yorgun düştü. İşyerlerinden aldığımız bilgiler ışığında ilimizde yaklaşık 45 sağlık emekçisinin Covid-19 testinin pozitif olduğu tespit edildi.” diye konuştu.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ TÜKENDİ

Sağlık emekçileri arasındaki vaka artışının eksik önlemlerin sonucu olduğunu belirten Demirel, “Sağlık Bakanlığının ve iktidarın pandemiye karşı korunmayı kişilere bıraktığı gibi hastane yönetimleri de bunu sağlık emekçilerinin üzerine bırakmıştır. Yaşanan bulaşlarda iş kazası tutanağı tutulmadığı gibi çalışanların sosyal mesafeyi korumadığı, maske takmadığı, hastane içinde kalabalık ortamlarda bulunduğu iddia edildi. Ayrıca virüsü kurum içinde değil, kurum dışında kaptığı varsayımıyla sağlık emekçilerini suçluyorlar. Tüm sağlık kurumlarında acil önlenmeler alınmalı. Çünkü artık sağlık emekçilerinin gücü kalmadı. Pek çok hekim ya istifa etmiş ya da emekli oldu. Diğer sağlık emekçileri de sürecin daha ne kadar uzayacağını bilmediği, gerekli önlemler alınmadığı için korku, kaygı içerisinde çalışmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı. GerçekGündem