Vatandaşın sokağa çıkmaya korktuğu korona virüsü salgının kentleri kırıp geçirdiği ve panik ortamının toplumun kesiminde hissedildiği zorlu günlerde vatandaşı imdadına belediyeler koşuyor. Ege Telgraf'ın sorularını yanıtlayan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, süreci nasıl yönettiklerini ve yapılan çalışmaların detaylarını paylaştı. İzmir'in kalbi niteliğindeki merkez ilçe Konak'ta belediyenin alkışı hak eden çalışmalar yaptığını dile getiren Başkan Abdül Batur, "Bu süreci dayanışma içerisinde, hep birlikte yardımlaşarak atlatacağız" dedi. Süreci nasıl yönetiyorsunuz? Çağın felaketi olan, tüm dünyayı etkileyen korona virüsüyle ilgili ve bunun engellenmesi noktasında bakanlığımızın, devletimizin yaptığı açıklamalar nezdinde biz de belediye olarak, yerel yönetimler olarak tedbirlerimizi alıyoruz. Bu süreçte geçmişe baktığımızda, 9 Mart tarihinde daha vakalar ortaya çıkmadan, Konak Belediyesi olarak bir bilinçlendirme çalışmasına başladık. Vatandaşlara tokalaşma, öpüşme, el sıkışma yazılı rozetler dağıttık. Bu çalışmayla bir farkındalık yaratalım istedik. Daha sonra doktorlarımız 5 bin 500 lise öğrencisine birebir korona virüsünün etkileri ve sosyal mesafe konusunda bilinçlendirme yaptı. Daha sonra da olay ortaya çıkınca belediyelerin yapacağı bence en önemli iş kenti temiz tutmaktı.

‘ÖZEL EKİPLER KURDUK’

Temizlik anlamında neler yapıldı, vatandaşı korumak için belediye ne gibi çalışmalar yürütüyor? Kentin temizliği ile ilgili sokakların yıkanması, dezenfektasyon çalışmalarının yapılması ve son verilen karar ile 65 yaş üstü vatandaşlarımızın evden çıkmamaları ile uğrayacakları sıkıntılarda yanlarında olma noktasında çalışmalarımızı yürütüyoruz. Dezenfektasyon için özel ekipler kurduk. Büyükşehir Belediyesi'nin ekipleriyle birlikte Konak ilçemizdeki kendi hizmet binalarımızı, kamu binalarını, resmi tesisleri, eczaneler, hastaneler, muhtarlık ofisleri, cami, kilise, sinagog, cem evleri gibi dini alanları ve halkın yoğun kullandığı alanların dezenfektasyonunu yaptık.

VEFA MERKEZLERİ

Sokağa çıkma yasağı getirilen 65 yaş üstü vatandaşlar için özel bir kampanyanız var mı? Elbette yapıyoruz. Kaymakamlıkla birlikte bir çalışma yürütüyoruz. Vefa merkezlerimiz var. Kaymakamlıkla beraber yapıyoruz çünkü bu artık devletin yerel yönetimin bir arada, omuz omuza çalışma noktasında olan başımızın belası bir virüsle karşı karşıyayız. Bu virüs insanlığın belası, dolayısı ile hep beraber çalışmamız lazım. Bu konuda Konak Kaymakamlığı ile gayet uyumlu bir şekilde bu hizmetleri yürütüyoruz. Kaymakamlığımızın önderliğinde yürütülen bu çalışmada vatandaşın o masaya ulaşması, yardımların yönlendirilmesi için Konak Belediyesi'nin 0 232 484 15 10 numaralı telefonundan 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını, sıkıntılarıyla ilgili birimlerimizi kurduk, çalışmaları yürütüyoruz. Belediyenin sosyal ve kültürel faaliyetleri bu süreçten nasıl etkilendi? Genelgeler doğrultusunda tüm etkinlikleri, çalışmalarımızı yeniden düzenledik. Kültür sanat faaliyetlerini, kurslarımızı, müzelerimizi, semt merkezlerimizi, her şeyimizi kapattık. Yemekhanemizi bile kapatmak zorunda kaldık. Mesela nikahlarımızı10 kişiye düşürdük ve oda nikahı şeklinde düzenliyoruz. İzmir'in en kalabalık ilçesi Konak'ta bu süreçte bu önlemleri alırken, temizlik faaliyetlerini yürütürken zorlandınız mı? Zorlandık ama her tarafa yetişmeye çalışıyoruz. Şunun altını çizmek istiyorum, sağlık çalışanlarımızın tümüne minnettarız. Hepsi gecesini gündüzüne katarak, riskli bir biçimde, kendi sağlıklarını ortaya atacak şekilde çalışmalar yürütüyorlar. Hepsine minnettarız. Minnet duyduğumuz ve takdir edilmesi gereken bir kesim daha var ki o da belediye emekçilerimiz. Çalışanlarımız her türlü ortama giriyorlar. Kenti temiz tutmak için, çöplerin toplanması, sokakların temizlenmesi, dezenfektasyon işlerini yerine getiriyorlar ve tam bir risk ortamındalar. Bence onlar da alkışı hak ediyor. Konak Belediyesi ve diğer belediyelerde çalışan emekçi kesime teşekkür ediyoruz. Çalışma düzeninizde ne gibi değişiklikler yaşandı? Personel sayısını azaltıp izin uygulamasına gittiniz mi? Belediye giriş çıkışlarda birtakım değişiklikler yaptık. Vardiyalı sisteme gittik. Artık vatandaştan dilekçelerini giriş kapımızda alıyoruz. Müdürlüklerimizin inisiyatifine göre personelimiz çalışıyor. Diğer yandan, belediyeye girişlerde ateş ölçer cihazlarımız var. Arkadaşlarımız gelen her vatandaşın, gelen her personelin, ben de dahil olmak üzere istisnasız herkesi kontrol ediyor. Buna çok dikkat ediyoruz. İlçe genelinde belediyenin temel hizmetleri haricinde kentte yaşamını kolaylaştıracak başka ne gibi tedbirler aldınız? Sokakta can dostlarımız var. Onlara da sokaklardan insanlar çekilince düştükleri sıkıntıyı ortadan kaldırmak için çok önem veriyoruz. Sokak hayvanlarımıza aç kalmamaları için mama, yiyecek dağıtımları yapıyoruz. İzmir'imizin simgesi Saat Kulesi’nin etrafında kuşlarımız var. Güvercinleri de iki günde bir besliyoruz. Virüsten ötürü artık yem satanlar bile oraya gelmiyor.

AİLELERE KURU ERZAK

Her gün yeni bir genelge yayınlanıyor ve kamu hizmetlerine yeni sınırlar çiziliyor. Bu noktada vatandaşa hizmet anlamında aksaklık yaşanıyor mu? Yaşanan bu kriz ortamında daha önceden alınmış tedbirleriniz var mıydı? Hayatı ayakta tutmaya çalışan yine belediyelerimiz yani yerel yönetimler. Bugünler geçecek, hep birlikte bir dayanışma içerisinde bugünleri de atlatacağız. Bizim her gün aşevimizden yemek yardımı alan vatandaşlarımız vardı. Yemekhanemiz kapanınca vatandaşlarımız mağdur duruma düştü. Bu hafta içerisinde tüm bu 500'e yakın aileyle kuru erzak dağıttık ve mağduriyetlerini ortadan kaldırmaya çalıştık. Çalışmalarımızı genelgeler doğrultusunda yapıyoruz. Kendi içimizde tedbirlerimizi alıyoruz. Çalışma sistemimizde a planı, b planı ve c planını yaptık. Çünkü temizlik işleri toplu olarak çalışıyor. Allah korusun, içlerinden bir arkadaşımız bir virüs kapsa temizlik işlerinin tamamı karantinaya alınacak. O yüzden vardiyalı sistemle, saatleri birbirinden kopararak, aynı kişileri aynı grupta çalıştırma noktasında, a planı, b planı, c planları yaptık. Önümüzdeki günler ne getirecek kimse bilmiyor. Tedbirlerimizi şimdiden alıyoruz. Bu süreçte belediyenin idari işleyişinde aksaklık yaşanıyor mu? Yönetimsel anlamda getirilen son sınırlamaların, örnek olarak meclis ve encümen çalışmalarının askıya alınmasının ileride ne gibi etkileri olacak? Bu önemli bir karar. Adeta bir savaş halindeyiz. Nisan, Mayıs ve Haziran ayı meclislerin toplanmaması konusunda karar alındı. Özellikle sağlık açısından da meclis üyelerinin, toplantıları takip eden basın mensuplarının ve bizlerin de sağlığı açısından alınmış önemli bir karardı. Genelgede yapılmaması noktasında valiliklere talimat veriliyor. Ancak olağanüstü durumlarda, belediyelerin ihtiyaçlarına göre toplantı yapılması konusunda ilgili birimlere hijyen şartlarını sağlamak koşulu ile olağanüstü gündem ile çalışılabilir diyerek yetki veriliyor. Bu alınan karar bence doğru bir karar. Faaliyet raporları da yaza ertelenecek. Ama olabilir. Gerekirse Temmuz'da onaylanır. Mühim olan şu anda ölüm oranlarını en alt düzeye çekip, bundan sonraki süreci doğru yönetebilmek. Önemli olan, belediye olarak bakanlığımızın, devletimizin aldığı kararları uygulamak. Siz belediye başkanı olarak bu süreçte ne gibi zorluklar yaşıyorsunuz, kendinizi koruyor musunuz? Belediyeye gidip geliyor musunuz, yoksa evden mi çalışıyorsunuz? Kendi olağanüstü halinizi ilan ettiniz mi? Hijyen kurallarına uyuyoruz. Makam odamız halen açık. Ama gelen çalışma arkadaşlarımızın sayısını en alt seviyeye çektik. Artık vatandaşlarla çok fazla bir araya gelemiyoruz. Vatandaşlar da zaten eskisi kadar sokağa çıkmıyor. Bizim mesajımız şu, biz belediye başkanı olarak işin başındayız. Vatandaşlarımız hiç merak etmesinler. Çalışma arkadaşlarımızın motivasyonunu sağlamak bizim en önemli görevimiz. Erman Şentürk / Özel Haber