Tarım kredi borçlarının son torba yasada yapılandırma kapsamına alınmaması yüzbinlerce çiftçiyi büyük hayal kırıklığına uğrattı. Çiftçinin bu dönemde büyük sıkıntı içinde olduğunu belirten Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl son durumu Ege Telgraf’a değerlendirdi.

‘ASIL TEHLİKE…’

“Önce pandemi, arkasından deprem… Sıkıntılar üst üste geldi” diyen Başkan Karagöl, “Bunun dışında daha da büyük bir sorunumuz var: Kuraklık. Gerçek manada söylüyorum, çiftçinin yaşadığı kuraklık Kovid 19 kadar tehlikeli. Dağlardaki zeytin ağaçlarımız bir bir kuruyor. Bu ay da yeterli miktarda yağmur yapmazsa durumumuz çok kötü. Zaten barajlarda da su kalmadı. Duş alırken bile birdenbire suyun tükenebileceği bir yıldan geçiyoruz. O kadar kurak bir yıl… Hal böyle olunca da çiftçilerimiz çok kötü etkilendi. İlçemizdeki büyüklerimize sorduğumuzda onlar bile ömürlerinde böylesi bir kurak dönemle karşılaşmadıklarını ifade ediyor. Demirköprü Barajı’nda gelecek yıl için rezervde hiç su kalmadı, sıfır. Tarım kredi borçlarını çiftçilerimiz ne yapıp edip ödüyor. İç Anadolu’da daha kırsal kesimde sıkıntı yaşanıyor ama bizde bir şekilde ödeniyor. Ancak elde avuçta kalan ne varsa buraya aktarılıyor. Zaten dediğimiz gibi kurak bir yıl… Üretimden kazanç elde edemezse çiftçi nasıl ödeme yapacak, nasıl hayatta kalacak?’ dedi.

‘SIRA ZEYTİNDEYDİ AMA…’

Seneye sulu tarım yapma ihtimallerinin çok düşük olduğunu da sözlerine ekleyen Karagöl, “Şu anki verilere göre 2021 yılında sulu tarım yapma şansımız yok. Pamuğun hasadını bitirdik, şimdi sıra zeytindeydi. Bırakın üstündeki meyveyi, ağaçlar kurumak üzere. Çiftçi çok büyük bir sıkıntıya düşecek. Bu kadar zorluk yaşayan çiftçiye biraz can suyu vermek gerekiyor. Nasıl ki işverenlere üretimi devam ettirmeleri için çeşitli destekler sağlanıyor, tarıma da katkı sağlanmalı. Pandemi döneminde herkes tarımın ve çiftçinin ne kadar önemli olduğunu söylüyordu. Bunu yeniden hatırlamak gerekiyor. Mutlaka tarımın ele alınması gerekiyor. Evet, bakanımız çaba sarf ediyor ama çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘UZUN ÖMÜRLÜ ÜRÜN’

Menemen Ziraat Odası olarak zor günler yaşayan çiftçilere önerilerde de bulunan Başkan Karagöl, “Geçen sene korona virüs salgını başlandığında bir çalışma yapmıştık. İnsanlar dışarıya çıkamayacak. Ekilen ürünlerin makineli hasat edilebilecek ve daha sonra saklanabilecek ürünler olması gerektiğini söyledik. Yine bu çağrımızı yineliyoruz: Makine ile hasat edilebilecek ve uzun süre saklanabilecek ürünlere çiftçilerimiz yönelmelidir. İthalat düşünülmesin. Yarın gemiler çalışmaz, dışarıdan mal gelmez. Bu ülkenin kendi iç malına ihtiyacı vardır. Kendi kendimize yetmenin programlarını yapmalıyız. Bir anda kısıtlamalar, yasaklar geliyor. İhracat yapmak istesek bile sorunlar yaşayabiliyoruz. Bu konuda da uzun ömürlü ürünlerin üretilmesinde yarar var” dedi. Son olarak, bu dönemde çok bilinçli adımlar atılması gerektiğinin de altını çizen Karagöl, “Dediğimiz gibi hem virüs hem de kuraklık bizleri çok fazla etkiledi. Nasıl ki bu dönemde maliye, sağlık, eğitim bakanlıkları virüs salgınına yönelik adımlar atıyorsa Tarım ve Orman Bakanlığı da bu doğrultuda çalışmalı. Hem çiftçilerimize ellerinden gelen desteği vermeli hem de onları ileride sıkıntıya düşmemeleri için gereken ürünleri yetiştirmeleri konusunda yönlendirmeli” diye konuştu. Yağmur Gülü / Özel Haber