MEMDUH GÜNEY-EGE TELGRAF- Yağışlı geçen hafta sonu ülkeyi sadece su baskınlarıyla etkilemedi. Toprakta olan ürünlerin zarar görmesi çiftçiyi etkilerken hafta içi itibariyle yağışın etkilerinin fiyatlara yansıması bekleniyor. İzmir’de şehir merkezinde yaşanan su baskınları sadece şehir merkezini değil çevre ilçeleri olumsuz yönde etkilerken ürün tedariği konusunda sıkıntılarla birlikte fiyat artışlarının önümüzdeki günlerde tezgaha yansıyabilir. Yağışların İzmir’i ve diğer birçok ildeki ürünü olumsuz etkilediğini söyleyen İzmir Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Hamdin Erişen, “Şehir merkeziyle çevre ilçelerde durum aynı. Herkes için çok zor bir süreç oldu ve devamı da bekleniyor. Yağışların ardından konuştuğum her üretici fiyatların değişmeye başladığını söyledi. Seradaki ürünler de zarar gördü onların fiyatları da yakın zamanda yükselecek. Artık fiyatlarda iki hafta birbirine uymayabilir. Her ilimiz aynı sıkıntıyı yaşadı. Her bölgenin kendi ürünü telef oldu. Üreticinin zararı ciddi bir boyutta. Artık yağmur da eskisi gibi yağmıyor. Son dönemde yağış ya hiç olmuyor ya da felaket yağıyor” dedi.  

hamdi erişen 2

“BÖYLE BİR PAHALILIK GÖRMEDİM”

Erişen, pazardaki fiyatlarla ilgili olarak “Bu sene sebze ve meyveyi nasıl yiyeceğimizi bilmiyorum. Uzun süredir pazarcılık yapıyor birçok şehirde bulundum ne böyle bir zam gördüm ne böyle bir pahalılık ne de böyle bir masraf durumu. Piyasada herkes zor durumda. Üretici de ürünü taşıyan da pazara gidip bir şeyler almaya çalışan vatandaş zor durumda. Herkes ağlıyor” ifadelerini kullandı.

“TEDARİK SIKINTISI YAŞANABİLİR”

Yağışın üreticiye ve tüketiciye olan etkilerine değinen İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hakan Çakıcı, tarlaların su altında kalmasıyla birlikte hasat döneminde olan ürünlerin toplanmasında yaşanacak olan sıkıntıyı aktardı. Çakıcı, “İlk başta kısa süreli etki olarak tedarik konusunda sıkıntılar yaşanabilir. Hale malın az gelmesi sonucu rakamlar hemen değişebiliyor. Yağmura bir de kısa süreli dolu yağışının eklenmesiyle birlikte ürünlerin hem tarlanın genelinde hem de ürünlerin toplanmasındaki sıkıntı herkesi zora soktu” dedi.

hakan çakıcı

“TARIM SİGORTASI GELİŞTİRİLMELİ”

Yağış sonrası yaşanan sıkıntıların etkilerini azaltmak için tarım sigortasının geliştirilmesi gerektiğine değinen Çakıcı, “Üreticiyi de korumamız lazım. Su yönetimiyle ilgili tedbirler alınmalı. Bu çalışmalar bakanlık tarafından yapılıyor. Çiftçimizi de bu çalışmalara adapte etmeliyiz ki böyle iklim olaylarına karşı zararını en aza indirelim” ifadelerini kullandı.

Nisanda her iki kişiden biri Togg aldı Nisanda her iki kişiden biri Togg aldı

Kaynak: EGE TELGRAF