Yalnızlık, orta yaş ve yaşlılık döneminde demans riskini yüzde 31 oranında artırıyor. Yapılan kapsamlı bir araştırma, yalnızlığın bilişsel gerileme ile olan bağlantısını ortaya koyarak, sosyal bağların güçlendirilmesinin önemini vurguladı.
Araştırma, 609 bin katılımcı üzerinde gerçekleştirildi ve sonuçlar Nature Mental Health dergisinde yayımlandı. Elde edilen verilere göre, yalnızlık yalnızca sosyal ilişkilerle değil, aynı zamanda fiziksel aktivite, sigara ve alkol kullanımı gibi genetik ve yaşam tarzı faktörleriyle de ilişkili.
Çalışmanın başyazarı Martina Luchetti, yalnızlığın demans, Alzheimer hastalığı ve vasküler demans riskini artırdığını belirtti. Özellikle diyabet veya obezitesi olan yaşlı bireylerde bu riskin daha fazla olduğunu kaydeden Luchetti, yalnızlığın bilişsel bozukluk riskini de yüzde 15 artırdığını vurguladı. Bu durum, hafıza kaybı ve konsantrasyon sorunları gibi bilişsel işlevlerde bozulmalara yol açabiliyor.
Avrupa Birliği genelinde yapılan bir değerlendirme, insanların yüzde 35’inin en azından bazı zamanlarda yalnız hissettiğini ortaya koyuyor. Araştırmada, yalnızlık hissinin yoğunluğu da katılımcılara soruldu.
Bilim insanları, yalnızlıkla ilişkili sorunların, sağlık üzerinde daha geniş etkileri olabileceğine dikkat çekiyor. Daha önceki çalışmalar, yalnızlığın felç ve Parkinson hastalığı gibi diğer sağlık sorunlarıyla da ilişkili olduğunu göstermişti. Luchetti, yalnızlık nedenlerinin araştırılmasının önemli olduğunu ifade ederek, "Bağlılık hissini teşvik eden yalnızlığı ele almak, yaşlılık döneminde bilişsel sağlık için koruyucu olabilir." dedi.