İki günlük sokağa çıkma yasağının ilanıyla birlikte mağdur olan İzmir'deki yüzlerce semt pazarı esnafı haftaya yine kaygı ile başladı. Dün neredeyse İzmir’in her ilçesinde tezgah açan pazarcı esnafı, yasağın tekrarı halinde hafta sonunda ne yapacağını kara kara düşünüyor. Gelişmeleri kaygı ile izlediklerini belirten esnaf sebze hallerinden mal getirmeye korktuğu gibi, yasak kararının daha erken haber verilmesini istedi.

‘YİNE DE SAĞ OLSUNLAR…’

İzmir Pazarcılar Esnafı Odası Başkanı Hamdin Erişen, geçtiğimiz günlerde getirilen sokağa çıkma yasağına dair Ege Telgraf'a değerlendirmede bulundu. Hem esnaf, hem de vatandaşa darbe vuran yasak kararını İzmir'de belediyelerin yardımıyla aştıklarını dile getiren Başkan Erişen, önümüzdeki günleri kaygıyla beklediklerini söyleyerek, “Hafta sonu yaşanan bu sıkıntının ardından esnafımızın talebi üzerine tüm ilçe belediyeleri ile görüşerek haftanın ilk günü semt pazarlarını açtık. Konak, Karşıyaka, Çiğli, Bornova, Balçova, Gaziemir, Buca, Menderes, Torbalı, Narlıdere'de, yani metropol ilçelerin tamamında hafta başında pazarlar kuruldu. Anlayışından ötürü İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerine teşekkür ediyoruz. En azından elimizde kalan malı giderine sattık. Vatandaş da gıdasını aldı. Yoksa elimizdeki tüm malı çöpe dökecektik. Sonuçta sebze meyve satıyoruz, ne kadar dayanabilir? Biz “Belediyeler malımızı alsın” da demedik. Sadece tezgah açalım, zararımızı kurtaralım istedik. Sonuçta biz de esnafız. Ve günlük gelirimizle geçiniyoruz. Hepimizin çeki var, senedi var, borcu var. Pazarcı, küçük esnaf... Bu sıkıntı tüm Türkiye'de var. Bizim esas iş yaptığımız zaman hafta sonudur. Bugün her ilçede en az 3-4 tane semt pazarı kuruluyor. Odamıza kayıtlı 1500 esnaf var. Kişi başı tezgah açabilmek için en az 2 bin lira masraf ediyoruz. Aldığı ürüne harcadığı sermaye ayrı masraf. Yazıktır, günahtır, bu insanlar bu masrafı nasıl çıkartacak? Evimize nasıl ekmek götüreceğiz? Zaten getirilen yeni yasaklar ve konulan sınırlamalar gereği bir esnaf artık her hafta değil, iki haftada bir tezgah açabiliyor, geliri de düştü. Biz daha alacağımız maskenin parasını düşünüyoruz" dedi.

‘HERKES MAĞDUR’

Pazarcılar Odası Başkanı Erişen, getirilen yasağın sadece esnafı değil, vatandaşı da mağdur ettiğini ve toplum sağlığının tehlikeye girdiğini belirterek şunları söyledi; “Eğer yeniden yasak ilan edilecekse en azından bir gün önceden bunun duyurusu yapılsın ki, biz de tedbirimizi alabilelim. Ona göre hale gidip mal alırız, ya da tarladan ürün getirmeyiz. Getirdiğimiz ürünlerin heba olmasından korkuyoruz. Geçtiğimiz hafta sonu için, Antalya'dan, Fethiye'den binlerce ton ürün getirenler oldu. Halden mal alıp hazırlık yapıyoruz. Cuma günü gündüz Antalya'dan tonlarca domates yükleyip gelen bir esnaf kardeşimiz akşam yasağı öğrenince yolda kaldı. Cumartesi satacağı ürünü aldı evine götürdü. Malı elinde kalan çok sayıda arkadaşımız oldu. Tamam, bu hafta belediyeler bize yardımcı oldu. Ama gelecek hafta ne olacak? Önümüzü göremiyoruz ki... Tırlarca malı çöpe dökmek zorunda mı kalacağız? Bütün esnaf beni arıyor, haftaya ne olacak diye soruyor. Satamayacaksak neden mal alalım? Hem esnaf, hem halci, hem vatandaş mağdur. Vatandaş ne yapacak? Cuma günü akşam aceleyle tezgah açıp semt pazarı kurmak zorunda kaldık, maksat vatandaş mağdur olmasın dedik. En azından bir iki gün önce yasak gelecek densin, duyuru yapılsın, biz de ona göre hareket edelim. Bu sefer vatandaş gece yarısı elinde poşet pazara koşuyor, pazarcı arıyor. Bu iş böyle olmaz. Sosyal mesafe diye bir şey kalmadı, vatandaş perişan oldu. Eğer yasak yeniden gelecekse en geç Çarşamba günü bununla ilgili olarak erkenden duyuru yapılmasını istiyoruz. Şimdi kim bilir kaç kişi o Cuma akşamı yaşanan izdiham yüzünden hastalık kapacak?" Erman Şentürk / Özel Haber