Ege Telgraf Gazetesi muhabiri Nihat Ak'ın haberine göre; Türk otomotiv sektörü üretimde azalmaya gitti. Buna karşın iç piyasadaki otomobil satışları adeta patlama gösterdi. Geçtiğimiz yılın ilk ayına oranla aynı ayda gerçekleşen yüzde 72’lik artış akılları karıştırdı. Çıkan her dedikodunun sektörde keskin iniş ve çıkışlara neden olduğunu belirten uzmanlar, otomotiv sektörünü etkileyecek spekülatif söylemlerden geri durulmasını önerdi. 

TAM KAPASİTE YOK! 

Rakamların ciddi satışlar gösterdiğini belirten İzmir Oto Galericiler Müşavirlik Kiralama ve Yıkamacılar Odası Başkanı Zafer Dursun, “Geçtiğimiz ay toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 düşüşle 108 bin 483 adet oldu. Otomobil üretimi, yüzde 5 azalışla 67 bin 59 adet seviyesinde gerçekleşti. Yılın ilk ayında ticari araç üretimi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1 artış gösterdi. Bu dönemde, ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 7 yükselirken, hafif ticari araç grubunda üretim geçen yıla paralel seyretti. Tüm bunlara karşın otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 67 olarak gerçekleşti. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) yüzde 66, kamyon grubunda yüzde 75, otobüs-midibüs grubunda yüzde 55 ve traktörde yüzde 68 seviyesinde kaydedildi” dedi.

Hazır yemek sektörü düğün sezonundan umutlu Hazır yemek sektörü düğün sezonundan umutlu

İHRACAT YÜZDE 5 AZALDI

Otomotiv ihracatının düştüğüne dikkati çeken Başkan Dursun, “Otomotiv ihracatı geçtiğimiz ay geçtiğimiz yılın ilk ayına göre adet bazında yüzde 5 azalarak 75 bin 106 adet oldu. Bu dönemde otomobil ihracatı da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 azalırken, ticari araç ihracatı yüzde 9 arttı. Traktör ihracatı da 2023 yılının aynı ayına göre yüzde 7 gerileyerek 1604 adet olarak gerçekleşti. Niceliksel düşüşe rağmen otomotiv ihracatı, 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 2 artarak 2,8 milyar dolar oldu. Euro bazında ise yüzde 1 artışla 2,5 milyar avro düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde, dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 1, tedarik sanayi ihracatı da yüzde 4 arttı” ifadelerini kullandı.

RAKAMLAR NE SÖYLÜYOR?

Açıklanan rakamları iyi okumak ve analiz etmek gerektiğini belirten İzmir Oto Galericiler Müşavirlik Kiralama ve Yıkamacılar Odası Başkanı Zafer Dursun, “Otomotiv üretimi ve ihracatı azaldı. Sektör üreticilerinin elde ettiği ciro dolar ve Euro bazında artış gösterdi. Bu süreçte iç piyasa satışları yükseldi. geçtiğimiz ay bir önceki yılın aynı ayına göre, otomobil satışları da yüzde 72 artarak 64 bin 41 seviyesine yükseldi. Ticari araç pazarına bakıldığında yılın ilk ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla toplam ticari araç pazarında yüzde 13, ağır ticari araç pazarında yüzde 1, hafif ticari araç pazarında ise yüzde 15 büyüme sağlandı. 2024’ün Ocak ayında, geçen yılın aynı dönemine göre otomobil satışlarındaki yerli araç payı yüzde 35, hafif ticari araç pazarında yerli araç payı ise yüzde 34 olarak gerçekleşti” şeklinde konuştu.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TİCARET İSTİYORUZ

Ticarette sürdürülebilirliğin önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Dursun, “Mevduat faizini yükseltiyorlar. Paradan para kazanma dönemi oluşuyor. Üretim azalıyor. Otomobil yatırım aracı olmaktan çıkıyor. Mevduat faizini düşürüyorlar. Millet bir anda araç almaya yükleniyor. Yine son dönemde ÖTV artışı yaşanacağı iddiaları sıfır ve ikinci el piyasasını karıştırdı. Bu vergi artışı gerçekleşmeden vatandaş araç alma telaşına düştü. Yaprak kımıldamayan piyasa bir anda hareketlendi. Kısa zamanda alsatlar oldu. Alsat yapılacak araç kısıtlı sayıya düştü. Şimdi başkentte bir hapşırdığı zaman biz İzmir’de nezle grip oluyoruz. Bizler bir anda büyük paralar kazanıp bir kaç yıl yatalım istemiyoruz. Bizler işimizde gücümüzde makul kazançlarla daimi bir ticaretin içinde olmak arzusundayız. Bu nedenle sektöre dair bir söylem yapılacak ise kırk düşünüp bir söylenmelidir” diye konuştu.

Kaynak: EGE TELGRAF