Yemek yedikten sonra bir şekilde tatlıya karşı duyduğumuz ilgi, bilimsel bir temele dayanıyor. Yeni yapılan araştırmalar, tatlıların beynimizin ödül merkezini nasıl tetiklediğini ve bu durumun şekerin bağımlılık yapıcı etkisiyle nasıl bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

Bilim insanları, fareler üzerinde yaptıkları deneyle, şekerli yiyeceklerin beynimizdeki “ödül” mekanizmasını nasıl harekete geçirdiğini incelediler. Farelere önce aç bırakıldıktan sonra, bir süre standart yiyeceklerle beslenmeleri sağlandı. Ardından, tatlı ve standart yiyecek seçenekleri sunuldu. Çıkan sonuç ise şaşırtıcıydı: Fareler, şekerli yiyeceği tercih etti ve tatlıyı, standart yiyeceğe göre altı kat daha fazla tükettikleri gözlemlendi.

Peynirde hile! Ünlü markanın ürünü tağşiş listesine girdi! Bakanlık listeyi açıkladı Peynirde hile! Ünlü markanın ürünü tağşiş listesine girdi! Bakanlık listeyi açıkladı

Serbet

Araştırmaya katılan bilim insanlarından Henning Fenselau, şekerin evrimsel olarak vücudun ihtiyaç duyduğu hızlı enerji kaynağı olduğunu ve beynimizin bunu ödüllendiren bir mekanizma ile düzenlediğini ifade etti. Şekerli yiyeceklerin, beynimizdeki pro-opiomelanocortin (POMC) nöronlarını aktive ettiğini ve bu durumun bize daha fazla tatlı yeme isteği uyandırdığını belirten Fenselau, “Beyin, şekerin enerji sağladığını fark ettiğinde, daha fazla alım için bizi programlıyor” dedi.

Bu durum, beynin şekerli yiyecekleri ödüllendirmesiyle birlikte, bu tür yiyeceklere karşı gelişen aşırı isteğin de nasıl bağımlılık yapıcı bir etki yaratabileceğini gösteriyor. Yapılan önceki çalışmalarda ise şekerin insan beyninde de benzer bir etki yaratarak, zamanla madde bağımlılığına benzer davranışsal değişikliklere yol açtığına dikkat çekilmişti. Günlük hayatımızda tatlıyı yeme isteği, aslında beynimizin ödüllendirme sistemi tarafından yönlendirilen güçlü bir dürtüden kaynaklanıyor. 

(Sözcü)

Kaynak: Haber Merkezi