Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Ege Telgraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Aylin Suphandağlı'yı ziyaret etti. Ziyarete GL Platform Fuarcılık Genel Müdürü Gül Ceylan, GL Platform Fuarcılık Proje Yöneticisi Mehmet Ali Deniz de katıldı. İşler, Suphandağlı'yı ve Ege Telgraf Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Aycan Pazarlı ile Genel Yayın Danışmanı Kazım Erkmen'e Horeca Fair’in davetiyesini sunarak galaya yemeğine davet etti.

‘POTANSİYELİ BU MU?’

İzmir’in turizm potansiyelini değerlendiren Başkan İşler, Muğla ve Antalya’nın yatak sayısının 600 bin civarında olduğunu, bu sayının İzmir gibi bir kentte ancak 65 binde kaldığını hatırlatarak, “Kapadokya’ya yılda 4 milyon turist geliyor. Kentimiz ise yurtdışındaki Türklerle birlikte 2 milyonu ancak geçen yıl yakalayabildi. Çeşme şu an, nargileciler ile pidecilerin yan yana geldiği Alaçatı denen bir sokağa hapsedilmiş durumda ve sadece iki ay turist alabilen bir yer. Çeşme turizmi peki bu mudur? Neden burada nitelikli tesisler yok, yatlar yanaşmıyor, turist çekemiyoruz. Bunların nedenlerine bakmamız gerekiyor” dedi.

‘KONSEPTLER LAZIM’

Bir süredir kent gündemini meşgul eden, 20 bin kişilik yeni bir turistik şehir olacak denen ‘Yeni Çeşme’ adlı projeyle ilgili de konuşan Başkan İşler, söz konusu projenin yeni bir turizm modeli olduğunun altını çizdi. Artık turizm konusunda konseptlerle ilerlendiğini, Karadeniz kentlerinin yayla, Kapadokya’nın balon ve inanç, Güney Doğu Anadolu’daki kentlerin ise gastronomi turizmiyle öne çıktığını vurgulayan İşler, Ege’nin ise çıplak kaldığının altını çizdi. Proje ile sadece Çeşme’ye değil tüm bölgeye bir konsept kazandırılarak katkı sağlanacağını aktaran İşler, “Dünyadaki turizm pazarından pay alabilmek için buraların dizayn edilmesi gerekiyordu. Görülüyor ki İzmir’de sahaya yapılan yatırımlar konusunda bir eksiklik bulunuyor. Yine tahsis edilen yerlerin orman, ağaçlık veya çok büyük doğal değerlere sahip olduğunu görmüyoruz. Boş, kıraç yerler söz konusu. Ve şu aşamada görünen o ki, buraya ‘Serbest bölge eğlence merkezi’ düşünülüyor. Çeşme’nin en büyük problemi, eğlenen ve dinlenenin iç içe varlığını sürdürmesi ve bu nedenle mutsuz olmasıdır. Bu projeyle bölgede eğlenenleri ve dinlenenleri birbirinden ayırmış olacaklar. Proje eğlence mekanlarını, restoranları, spor alanlarını, denizi, güneşi içine alıyor. Ve ağaç boyunu geçmeyen yapılarla bezenecek. Çevresine agroturizm, gastronomi turizmi gibi farklı dalları da toplayacak. Projenin çekim gücü adalardan başlıyor, Ege’ye, Akdeniz’e, Marmara’ya kadar gidiyor” ifadelerini kullandı.

‘AKSİ HÜSRAN OLUR’

İzmir’de genç işsiz nüfusun büyüklüğüne dikkati çeken İşler, bu alanların projelendirilmemesi durumunda müteahhitlerin ikinci konut rezidans projeleriyle dolduğunu söyledi. ‘Yeni Çeşme’ projesinin yapılmasından yana olduğunu söyleyen Mehmet İşler, projede gösterilenin dışında bir düzenleme çıkması durumunda ise büyük hayal kırıklığı yaşanacağını ifade etti. İşler şöyle konuştu: “Projeyle yeni iş sahaları yaratılacak. Çeşme’ye çeşitli nedenlerle böyle bir proje yapmayalım deniyor. Yapmadığımızda, müteahhitler turizm imarlı bu ve benzeri yerlere ikinci konut rezidansları, ‘Otel yapacağım’ kisvesi altında dikiyor. İki ay bir avuç kişi oraları kullanıyor. Ardından bu bölge 10 ay hayalet kasaba gibi kalıyor. Ne istihdam yaratılıyor, ne gelir kapıları açılıyor ne de vergi ödemesi yaratılıyor. Proje yapmadan bırakmak değerleri korumak anlamına gelseydi, başka değerlerimizi bu şekilde korurduk. Var olan duruma baktığımızda bu proje bizi çok heyecanlandırıyor. Ben yapılmasından yanayım ancak korkularımda yok değil. Bunun da doğru projelendirilmesi gerekiyor çünkü koruyarak bir vizyon katmanız gerekiyor. Bize gösterilen, gösterilecek olan projenin arkasında başka şeyler çıkma ihtimalinden korkuyorum. Bize gösterilenin arkasından başka bir şey çıkarsa bizim isteklerimiz, arzularımız ve inancımız hüsrana uğrar.” Utkucan Akkaş / Özel Haber