İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentin geleceğine yön verecek yeni imar yönetmeliğinde süreç yeniden başa döndü. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği doğrultusunda hazırlanan ve Haziran ayında yürürlüğe giren düzenleme Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Ağustos ayında reddedilmişti. Yaşanan bu durum inşaat sektörüne büyük darbe vururken, daha önceki süreçte kendi yönetmeliğini hazırlayan İstanbul, Ankara ve Bursa illerinin aksine İzmir'de ruhsat krizi patlak vermişti. Yeni imar yönetmeliği bulunmadığından ötürü inşaat sözleşmelerinin iptali gündeme gelmiş ve yaşanan çıkmazdan ötürü birçok önemli ticari projenin ruhsat işlemi de askıya alınmıştı.

MESLEK ODALARI VAR

Milyarlarca liralık konut ve ticari projelerin de mahkemelik olmasına yol açan bu durumun çözümü için kolları sıvayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, önümüzdeki ayda yeniden yürürlüğe girmesi beklenen imar yönetmeliğinde hazırlıkları büyük ölçüde tamamladı. Katılımcı bir anlayışla hazırlanan ve meslek odalarının da destek verdiği planlama sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, meclis onayına sunulacak yeni yönetmelik taslağı yeniden Ankara'ya gönderilecek. Gelişmeler sonrasında gözler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na çevrilirken, yaklaşık üç aydır sürdürülen plan çalışmaları neticelendiğinde, İzmir genelinde birçok ticari firma ve müteahhitlerin de mağduriyetini gündeme taşıyan plan sancısı resmen son bulmuş, ruhsat krizi de çözüme kavuşmuş olacak.

MİMARLARDAN DESTEK

Belediyenin hazırladığı yeni yönetmelik kent genelindeki meslek odalarından da tam not alırken, konuya ilişkin Ege Telgraf'a değerlendirmelerde bulunan TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, "Planı detaylı olarak inceleyemedik, ancak şunu söyleyebilirim, bu çalışma katılımcı bir anlayışla yola çıktı. Odamızdan uzman arkadaşlar da bu taslak çalışmasına, toplantılara katıldı. Yönetmeliğin mimarlar odası ve diğer meslek odalarının da dahil olduğu katılımcı bir modelle hazırlanmasını doğru buluyoruz" dedi.

ORTAK AKIL VURGUSU

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Helil İnay Kınay da, plan taslağına dair şunları söyledi: "Belediyede uzun zamandır bununla ilgili bir çalışma vardı. İptal edilen yönetmeliğin yerine yapılan bu yeni çalışmada diğer odalarla birlikte bizler de yer aldık. Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı bu plan çalışmalarına önceki dönem katılma fırsatı bulamamıştık. İmar uygulamalarında ve planlama süreçlerinde bugüne kadar biz çevre mühendisleri olarak yeteri kadar dahil olamadığımızdan, işin çevre boyutu değerlendirilemiyor, eksik kalıyordu. Bu sebepten ötürü de kentleşmede yaşanan sorunlar ortaya çıkıyor. Bu mevzuat kapsamında işin çevre süreciyle ilgili neler olabilir, yapılabilecek düzenlemelerle ilgili görüşlerimizi aktardık. İlave önerilerimizi sunduk. Başarılı bir çalışma olacağını düşünüyoruz. Uygulamaya da geçtiğinde de başarılı olacaktır. Ortak akılla yürüyen bir çalışma hayata geçirildi. İmar süreçleriyle ilgili teknik bir çalışma. İçerisinde rüzgar enerji santralleri ya da taş ocaklarının yer seçimiyle ilgili bir şey yok. Ancak onları da etkileyecek kararlar alınacak, yönlendirici olacaktır. Bazı fonların ortaklaştırılması, izin gibi resmi prosedürlerle ilgili süreçlerinde sistemin hızlandırılması ve daha etkin hale getirtilmesiyle ilgili yenilikler olacaktır. Aslında mesleki bir uzmanlık çalışması. Önemli olan ortak akılla bu işin yürümesi. Bizler meslek odaları olarak bu sürecin mesleki konusunda uzmanız. Bundan sonraki süreçte çevre mühendisleri de dinlenecek." Erman ŞENTÜRK / Özel Haber