Nihat AK/EGE TELGRAF-Yeni yıla sayılı günler kala vergilerden trafik cezalarına, pasaport harçlarından telefon kayıt ücretlerine kadar birçok kalemde yaşanacak artış oranları vatandaşın gündemi haline geldi. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren vergi, harç ve cezalarda yaklaşık yüzde 60 artış olacak. Artışı yapılacak kalemlerin enflasyonu körüklediğine dikkati çekilirken yükselen ceza bedellerinin de devletin gelir kapısı olarak görülmemesi gerektiği vurgulanıyor.

ENFLASYON KADAR’

Nisanda satılan her 2 elektrikli otomobilden 1'i Togg oldu Nisanda satılan her 2 elektrikli otomobilden 1'i Togg oldu

Artışların enflasyon oranında olması gerektiğini belirten Bilinçli Nihai Tüketiciler Dayanışma Derneği (BİDAYDER) Başkanı Hasan Sert, “Ülkemizde yüksek enflasyon gerçeği var. Bunu kimse inkar edemez. Bu kapsamda vergi ve harçların artırılması doğaldır. Doğal olmayan, enflasyon rakamlarının üzerinde bir artışın olmasıdır. Biz bu noktadan yaklaşıyoruz. Yurt dışından alınan telefonların kayıtlarının yapılmasıyla ilgili ciddi bir tepki var. Benim kişisel görüşüm, bunun daha da artırılması. Ben 4-5 bin liralık cep telefonu kullanıyorum, iletişimimi sağlıyorum. Bilinçli tüketiciler olmamız gerektiği inancını taşıyorum. Yurt dışından lüks telefon alınmasına karşı bir duruşum var” dedi.

BU KADAR OLMAZ’

Ege Telgraf Gazetesi'nden Nihat Ak'ın haberine göre; “Yeni yılda yapılacak artışları değerlendiren İzmir Dernekleri Konfederasyonu (İZDEKON) Başkanı Turgay Yokuş, “Bu kadar da olmaz! Mevcut iktidar fiyat artışından çok şikayetçi. Enflasyonu düşürmek için farklı baskı unsurlarını kullanıyor. Ev kiralarına sınırlama getiriyor. Diğer taraftan baktığımızda vergi, harç ve cezalar yeni yıldan itibaren zamlanacak. Yeniden değerleme yüzde 60’a dayandı. Geçen yıl da yüzde 123 civarındaydı. Yüzde 3 seviyesinde güncellendiği günleri de hatırlıyoruz. Yüzde 58,46 artışla emlak vergisi zamlı olarak ödenecek. Harçlar Kanunu kapsamında alınan maktu harçlar yeniden değerleme oranında artırılacak. Gelir vergisi tarifesinin dilimleri yüzde 58,46 artacak. Ancak, küsuratlar geriye doğru uygulanacak. Mesken kira geliri 21 binden 33 bine, değer artışı kazancı 55 binden 87 bin liraya yükseltiliyor. Daha birçok kalemde iğneden ipliğe artış var. İktidarın, enflasyonun düşürülmesinde örnek olması gerekir. Bu artışlar öyle ya da böyle enflasyonu yükseltecek. Ben henüz vaktin geç olmadığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müdahale ederek vergi, ceza ve harç artışlarına müdahale edeceği kanaatini taşıyorum. Bu yönde de çağrıda bulunuyorum” ifadelerini kullandı.

VİZE OLMADIKTAN SONRA’

Harçlardan çok vize probleminin yaşandığını belirten Türkiye Seyahat Acentaları Birliği TÜRSAB İzmir Bölge Temsil Kurulu Başkanı Kıvanç Meriç, “Yeniden değerleme oranı dikkate alındığında 6 aylık pasaport için ödenecek harç bin 34 lira 55 kuruştan bin 638 liraya yükselecek. Bir yıllık pasaport bedeli bin 512 liradan iki bin 395 liraya yükselecek. İki yıllık pasaport ücreti 2 bin 469 liradan 3 bin 912 liraya çıkarken, üç yıllık pasaport için ücret 3 bin 507 liradan 5 bin 557 liraya yükselecek. Üç yıldan uzun süreli pasaport için harç bedeli ise 4 bin 943 liradan 7 bin 832 liraya çıkacak. 2024 yılı defter bedelinin ise 501 liradan 793 liraya çıkarılması öngörülüyor. 6 aylık pasaport almak için toplamda ödenecek para bin 535 lira 55 kuruştan 2 bin 431 liraya çıkacak. Bir yıllık pasaportun maliyeti 2 bin 13 lira 45 kuruştan 3 bin 188 liraya yükselecek. İki yıllık pasaport ücreti 2 bin 970 lira 15 kuruştan dört bin 705 liraya çıkacak. Üç yıllık pasaport için 4 bin 8 lira 75 kuruş yerine 6 bin 350 lira, üç yıldan uzun süreli pasaport için de 5 bin 444 lira yerine 8 bin 625 lira ödenecek. Şimdi bu kadar para ödeyip pasaport alabilecek yurttaşlarımız vize alıp yurt dışına çıkmak istediğinde asıl problemle karşılaşıyor. Bu yıl vize alabilmekle ilgili vatandaşımız çok problem yaşadı. Gelecek yıl artarak sürecek gibi görünüyor” dedi.

TEKERLEKLİ VERGİ DAİRESİ

Otomobillerin tekerlekli vergi dairesine dönüştüğünü belirten Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Mehmet Torun, “Yurttaşımız otomobili bir ulaşım aracı olarak kullanmak istiyor. Ama gelin görün ki otomobiller tekerlekli vergi dairelerine dönüşmüş durumda. Motorlu Taşıtlar Vergisi çok yüksek. Bu oranların çok daha altında olması gerekir. Türkiye'de en çok satılan araç gruplarının MTV değişimlerine bakıldığında, 2018 yılından sonra trafiğe çıkan araçlarda motor hacmi 1.3 litrenin altında kalanlar ve vergisiz fiyatı 180 bin 644 bin TL'nin altında olanlar yeni yılda 3 bin 359 TL MTV ödeyecek. Bu en düşüğü. Yine 1-3 yaş aralığında ve fakat motor hacmi 1.3 litre ile 1.6 litre arasında kalan ve vergisiz fiyatı 180 bin 644 bin lirayı aşmayan otomobillerin sahipleri ise yeni yılda 5 bin 852 TL yıllık MTV ödeyecek. Aynı yaş aralığındaki otomobillerde en pahalı MTV tutarı ise 160 bin 285 TL olacak. Yeşil mutabakat ve karbon salınımının önlenmesi kapsamında elektrikli otomobillerin özendirilmesi gerekiyor. Bu özendirme ve teşviği ülkemizde göremiyoruz. Trafik cezaları yılbaşında zamlanacak. Trafik cezalarını kurallara uyulması açısından önemli buluyoruz. Ama trafik cezalarının devletin gelir kapısına dönüşmemesi gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: EGE TELGRAF