Gürçeşme Küçükada Mahallesi, mahalle sakinleri tarafından konumu nedeniyle çok uzun zamandır ‘Çukur Mahalle’ olarak anılan eski bir yerleşim yeri. 1930’lardan sonra göç almaya başlayarak kentin önemli yerleşim yerlerinden biri haline gelen Mahalle, uzun yıllar hem İzmir’in yerlilerine hem de Afyon’dan Kütahya’ya, Arnavutluk’tan Makedonya’ya pek çok farklı yerden gelenlere ‘Ev’ olmuş. Binalardan insanlara döneminin tüm özelliklerini taşıyan ve adeta küçük bir İzmir olan nam-ı diğer Çukur Mahalle, Türkiye’nin yaşadığı değişim ile 1990’lardan sonra Batı’ya doğru başlayan başka bir göç dalgası ile farklılaşmaya başlamış. Bölge eski sosyal yapısını ve insan ilişkilerini kaybederken, burada yıllarını geçirmiş insanlar da başka yerlere, hikayelere yelken açmış. İnsan yapısı değiştikçe, bir zamanlar bünyesinden belediye başkanı dahi çıkaran Küçükada Mahallesi, bugünlerde dezavantajlı bölge olarak anılmaya başladı. Ancak yıllar önce başka yerlere taşınan mahalle sakinleri, bu sokaklarda büyüyen insanlar ve hatta onların torunları birbirlerini, geçirdikleri zamanı hiç unutmadı. Mahallenin eski sahipleri, her yıl Küçükada Mahallesi’nde toplanarak mahalle kültürünü yaşatmak adına geçmişi yad ediyor, yardımlaşıyor, mahalle de bir günlüğüne bayram yerine dönüyor.

‘6 YILDIR AYNI TARİHTE’

Eski komşularla, dostlarla buluşma fikrini ortaya atan mahallenin eski sakinlerinden biri olan Ercan Peker, güzel müstakil evlerin olduğu, kapı ve pencerelerin her zaman açık tutulduğu bir yer olarak tasvir ediyor geçmişini semtin. Her hafta yazlık sinemada oynayacak filmlerin anonslarını birlikte beklediğimiz arkadaşlarımızı, elinden su içtiğimiz teyzelerimizi, ortaklaşa mahalleyi temizleyen komşularımızı, mahalle takımımız İstikbal Sporu özlüyoruz diyen Peker, “Mahallemiz bu günlerde yıkılmaya yüz tutmuş durumda, evleri boş, yolları bozuk. Eski yaşayanlardan birkaç ailenin kaldığı, çok fazla yoksul insana bağrını açmış bir yer. Ancak burada yaşamış komşular olarak son altı yıldır her yıl belli bir tarihte gelenekselleşmiş şekilde bir araya geliyoruz” dedi.

“ESKİ İZMİR’İ İFADE EDİYOR”

Sadece bir mahalleyi özlemenin ilerisinde duygular yaşadıklarının altını çizen Peker, “Kendi içinde çok şey ifade eden bir durum bu. Bu buluşmalar komşuluk kültürünün yaşandığı, İzmir’in başka bir kent olduğu yılları, geçmişin harika anılarını hatırlatıyor hepimize. Bu yüzden buluşuyoruz burada. Biz aile olarak 1978’de ayrılmıştık. Bizim gibi başka yerlere göçüp gittikçe ekmeğini, neşesini, derdini paylaşan insanlar birbirini kaybetmiş. Yıllar sonra sosyal medyanın gücü ile eskiden maç yaptığımız, evcilik oynadığımız, kuş avladığımız, ilk gençlik maceralarımızı birlikte yaşadığımız ya da elinde büyüdüğümüz insanlarla iletişim kurmaya başladık. Altı yıl önce, ‘Bıraktığımız yerde, bir araya gelebilir miyiz?’ diye sorguladık. Bir de baktık ki herkes çok özlemiş o yaşananları, güzel anıları. Bu sene 6. yılımız” ifadelerini kullandı.

YURTDIŞINDAN GELİYORLAR

Bu buluşmalara her yaştan insan geliyor. Mahallede çocukluğunu geçirip şimdilerde seksenine merdiven dayayan da hiç duymadığı halde aile büyüklerinin izini sürüp gelende. Peker, 40 yıldır görmedikleri insanları görmenin tarif edilmez bir his olduğunu aktararak “Bu bizi çok mutlu ediyor. Her sene katılım yükseliyor. Bu yılki toplantıya seksen yaşını aşmış, zor yürüyen büyüklerimiz katıldı. ABD’den, Hollanda’dan, Almanya’dan, İstanbul’dan, Van’dan ve İzmir’in çeşitli yerlerinden eski komşularımız geldi. Unutamadığımız zamanlar geçirmiştik, onlara yenilerini ekliyoruz. Gözyaşları içinde anılarımızdan bahsediyoruz, yarın için neler yapabileceğimizi konuşuyoruz. Her sene farklı bir aktiviteye imza atıyoruz. Bu yıl her şeyin yanında geçmişte kaybettiğimiz komşularımızı andık, onlar için hayır dağıttık. Yardımlaşma konusunda kendi aramızda konuşuyor, güzel şeylere imza atıyoruz. Bunun devam ettireceğiz” diye konuştu. Utkucan Akkaş / Özel Haber