Hükümetin eğitimin özel kurumlar aracılığıyla tekelleşmesine engel olmak iddiasıyla attığı ‘Dershaneleri kapatma’ adımının üzerinden uzun zaman geçti. Vatandaşların binlerce lira ödeyerek çocuklarını sınavlara hazırladığı kurumlar kapansa da aradan geçen zamanda eğitim harcamaları gerilemedi daha da arttı. TÜİK’in 2018 yılı eğitim harcama istatistiklerine göre üniversite hazırlığı için Türkiye’de toplam 3 milyar 414 milyon 426 bin 456 lira harcama yapıldı. Veliler 2017 yılında bu meblağın yaklaşık yüzde 50 daha azını harcayarak 2 milyar 231 milyon 41 bin 512 lira tutarında masraf yaptı. Konuyla ilgili konuşan eğitim camiası devletin kamu eğitiminden elini çekmesinin var olan durumun nedeni olduğunu vurguluyor.

‘DEVLET ELİNİ ÇEKTİĞİ İÇİN’

Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, eğitimde piyasalaşma ve gericileşme vurgusu yaptı. Çocuklarının laik ve bilimsel eğitim almasını isteyen velilerin şartlarını zorlayarak fedakarlık yaptığını aktaran Vardal şunları söyledi: “Eğitim harcamalarının bu şekilde durdurulamaz bir biçimde yükselmesinin temel sebebi devletin kamusal eğitim anlayışını terk etmiş olmasıyla ilgili. Eğitimin niteliği gelişmiyor, ayrıca devlet eğitimde piyasa mantığını hakim kılıyor. Sonuç olarak da vatandaşların çocuklarının kaliteli eğitim alması adına fahiş fiyatlar ödemek zorunda kaldığı bir sistemde buluyoruz kendimizi. Özel okulların sayısı özellikle ortaöğretim ve lise alanında inanılmaz derecede artmış durumda. Yine diğer yandan eğitim sistemli olarak gericileştiriliyor. Veliler çocuklarının geleceği için tüm şartlarını zorlayarak, gerektiğinde kredi çekerek çocukları laik ve bilimsel bir eğitim alsın diye uğraşıyor. Geldiğimiz nokta yürüttüğümüz mücadelenin ne kadar anlamlı ve gerçekçi olduğunu gösteriyor."

‘İYİ EĞİTİM VERMENİZ GEREKİR’

Türk Eğitim-Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı İrfan Toksoy da eğitime yapılan harcamaların düşürülemeyeceğini aktararak yeterli nitelikli okul olmadığının altını çizdi. Dershaneler kaldırıldı ancak insanlar neden çocuklarına ekstra bu şekilde eğitim aldırmaya çalıştı ona bir bakmak lazım diyen Toksoy, “Veliler çocukları iyi bir eğitim alsın istiyor ancak baktığımızda yeterince nitelikli okul yok. Dolayısıyla çocuklarına dışarıdan başka şartlarda eğitim verme yoluna gidiyor insanlar. Dershaneleri kaldırıp, eğitim masraflarını düşüreceğim diyorsanız sizin yeterli şekilde eğitim veriyor olmanız gerekiyor. Türkiye’de istediği mesleği yaparak kariyer basamaklarını tırmanan çocuklar genelin yüzde 5’ine ancak ulaşıyor. Dolayısıyla herkes o yüzde 5’e girmek istiyor ve sınav sistemi içinde bunu sağlamanın yolu diğer kişilerle aranızda fark yaratmak. Bu da bu sistemde özel derslere, etüt merkezlerine ya da son çare olarak özel okullara para harcamakla mümkün oluyor maalesef” dedi. Utkucan Akkaş / Özel Haber