A.BUĞRA TOKMAKOĞLU / KEŞFETSEK Kuzey Ege’nin en büyük yüzölçümüne sahip adası Midilli, Türkiye’den 1,5 saatlik bir feribot yolculuğu ile ulaşılabilen cennetten bir köşe. Edremit Körfezi ile Ayvalık ve Dikili’ye olan yakın konumuyla eğer hava açıksa çok rahat bir biçimde Türkiye görülebiliyor karşı kıyıdan. Ünlü Yunan şairi Sappho, Nobel ödüllü şair Elytis ve halk ressamı Theophilos’un doğduğu yer olan Midilli, ünlü Türk denizcilerinden, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk kaptan paşası ve Kaptan-ı Deryası Barbaros Hayreddin Paşa’nın da dünyaya geldiği ada. Mytilini (Midilli) tipik Türk izleriyle Türklerin hiç de uzak olamayacağı buram buram Ege kültürü kokan bir şehir. Zeytiniyle, zeytinyağıyla, sabunuyla tipik bir Egeli. Zaten Cenevizlerden Bizans’a, Bizans’tan Osmanlı’ya geçtiği tarihi koridorlardan aldığı izleri taşıyor üzerinde.

GEZİLECEK YERLER

Molivos Kalesi: Midilli Adası’nın en popüler turistik noktalarından Molivos, adanın kuzeyinde Edremit Körfezi’ne hakim bir noktada, stratejik öneme sahip bir kasaba. Molivos’ta antik Mithimna kentinin kalıntıları üzerine inşa edilen, çok iyi korunarak günümüze kadar ulaşan Molivos Kalesi, muhteşem manzarasıyla mutlaka uğranması gereken bir nokta.   Taşlaşmış Fosil Ormanı: Dünyanın en büyük iki taşlaşmış ormanından biri olan ve 20 milyon yıllık tarihi geçmişe sahip Midilli Taşlaşmış Ormanı, adanın batısında konumlanıyor. Milyonlarca yıl önce adanın volkanik aktiviteleri hakkında bilgi veren orman, benzersiz jeolojik bir öneme sahip. Skala Eresou: Midilli’nin batı kıyısında yer alan Skala Eresou Plajı, etrafı bir amfi tiyatroya benzeyen dağlar ve volkanik kayalarla çevrili. Akdeniz’in en temiz deniz suyuna sahip plajlarından biri olan Skala Eresou, gevşemek ve rahatlamak için sakin, bakir bir yer.   Ada merkezi Midilli: Midilli’nin başkenti Mitilini (Mytilini), neoklasik ve rönesans gibi farklı stillerin detaylı bir kombinasyonu ile tarif edilen güzel mimarisiyle ünlü. Şehrin dar sokaklarında dolaşırken geleneksel kafeler, antika dükkânları ve taze meyve sebze satan seyyar satıcılarla karşılaşıyorsunuz. Adanın ünlü uzosundan almayı unutmayın. Agiasos Köyü: Yeşil Agiasos dağ köyü, parke taşlı sokakları, eski tarz kafeleri ve tarihi binaları ile ilgi çekici, geleneksel bir köy. Köy, tertemiz sokakları, ahşap ve seramik eser geleneği nedeniyle Yunanistan’ın küçük İsviçresi olarak tanımlanıyor. Yerel kafelerden birinde oturarak uzo ve Yunan mezelerinin tadını çıkarın, el yapımı eserler satan dükkânları ziyaret edin.

NASIL GİDİLİR?

Türkiye’den Midilli adasına gitmek için Ayvalık’tan Midilli’ye feribotla geçmek gerekiyor. 1 saat 15 dakika süren feribot yolculuğunun ardından Midilli Limanı’na ulaşılıyor. Turyol’un Ayvalık-Midilli adası arasında düzenli feribot seferleri var.

ALSANCAK LİMANI’NDAN

İzmir Büyükşehir Belediyesi Alsancak Limanı’ndan yaz döneminde Midilli ve Plomari limanlarına düzenli vapur seferleri yapıyor. Midilli’ye seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının Schengen vizesine sahip olmaları gerekiyor. Yeşil pasaportluların vize almasına gerek yok. Yurt dışı seyahatlerde 150 TL yurt dışı çıkış harcı ödemek gerekiyor.