Son günlerde sıklıkla gündeme gelen ‘Emekliye müjde’ şeklindeki haberlere emeklilerden tepki geldi. Ege Telgraf'a konuşan Tüm Emekliler Sendikası MYK üyesi İbrahim Yılmaz, Türkiye'de 13 milyona yakın emekliyi yakından ilgilendiren son iki düzenleme ile ilgili “Aslında emekliye müjde falan geldiği yok. Her zaman karşılaştığımız olay yine sahnede. Atılan manşetlerin tamamı kötü giden enflasyonu gizlemek için oynanan bir oyundan ibaret.” iddiasında bulundu.

‘AMACINIZ NE?’

Yılmaz “Malum salgın yaşanıyor, haliyle bu sene müjdeler de erken gelmeye başladı. Söylenecek çok şey var. Ocak ayında yapılan zammın ikinci düzenlemesi olan yüzde 4,4'lük ücret artışı ya da bayramdan sonraya kalan maaş ödemelerinin erkene çekilmesi müjde diye lanse ediliyor. Maaş aynı maaş, bunu zaten alacaktık. Zam da belliydi, yani yeni bir zam yapılmış değil. En başından beri tepki göstermemize rağmen verilen bu düşük zam zaten mantıklı değildi. Şimdi kalkıp bunu emekliye müjde diye duyurmaktaki amaç nedir? Demek ki önümüzdeki süreçte gelecek zamlara bir ay önceden bizi alıştırıyorlar. Her şeyin fiyatı uçtu gitti, enflasyonun hali ortada. Çarşıda pazarda fiyatlar almış başını gidiyor. İnsanların bakkala, markete, manava gidecek hali kalmadı. Emekliye gelecek bu yüzde 4,4'lük Temmuz zammının bir anlamı kalmadı ki. Yaşadığımız virüs salgınında hayatta kalmak için kullandığımız kolonyayı, maskeyi geçtik, karnımızı doyuracak gıdayı dahi alamayacak hale geldik. İnanmayan çıksın pazara dolaşsın. Domatesin, soğanın, patatesin fiyatına bir baksın. Pinpon topuyla, nevresim takımıyla, golf sopasıyla yapılan enflasyon hesaplaması ancak bu kadar olur. Temel gıda malzemelerine gelen zamlar diğer her şeyi bir çırpıda unutturuyor. Hadi et ve et ürünlerini unuttuk, ancak rüyamızda görür olduk, bizler artık karnımızı doyuracak en temel gıda ürünlerini alacak para bile bulamıyoruz. Emekliler resmen açlıkla boğuşuyor. Adeta Survivor Adası’nda yarışır gibi yaşıyoruz." dedi.

‘DÖVİZE BAĞLAYALIM’

Başkan Yılmaz, son dönemde getirilen yasaklarla birlikte evde kaldıkları süre içerisinde yükselen tüketim harcamaları sonrasında emeklilerin cebinden daha fazla para çıktığını söyleyerek “Borcu olanın borcu arttı. Olmayan zaten yaşayamıyor. Özellikle evde olduğumuzdan insanların tüketimleri arttı, faturalar kabardı. Geçtiğimiz hafta sokağa çıkan tüm emekliler aynı dertlerden şikayetçiydi. İnsanlar işe gittikleri için kendilerini şanslı sayıyordu, çünkü yemeklerini işyerlerinde yiyorlardı. Temmuzda yapılacak zammın haziran maaşlarına yansıtılması, yani bir ay erkene çekilmesi şimdi müjde olarak yansıtılıyor. Biz devletten maddi yardım beklerken, faturalar alınmasın derken ancak emekliye reva görülen ancak bu oldu. Her şeyi geçtik bu zam bizim neyimize yetecek? Bizim beklentimiz en azından yapılacak bu zammın ülkenin içinde bulunduğu bu ekonomik durum gözden geçirilerek artırılmasıydı. ‘Emekliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz’ diyenler hani şimdi nerede? Daha bize ocak ayındaki enflasyon farkını bile yansıtmadılar. Şu anda ülkedeki enflasyon oranı yüzde 4 mü? Zamma bir ay kala yine enflasyonu düşük gösterdiler. Ama gerçekler böyle değil. Her şey bir yana, geçtiğimiz aralık ayında zam oranı belirlenirken, dövizin durumu neydi, şimdi ne oldu? Fiyatlar nasıl uçtu? Madem zam yapmayacaklar o zaman maaşlarımızı da dolar üzerinden ödesinler. Ya da dolar ne kadar artıyorsa emekli maaşlarına da aynı oranda zam yapılsın. Yalan yanlış hesaplamalarla enflasyonu düşük gösteriyorlar, maaş zamlarını düşük tutuyorlar, ülkenin gerçeklerini görmezden geliyorlar, çarşıya pazara bakmıyorlar. Biz insanca yaşanacak adaletli bir ücret istiyoruz" ifadelerini kullandı. Erman Şentürk / Özel Haber