27 Temmuz’da Balıkesir’in Edremit ilçesinde Türkiye Kent Konseyler Birliği koordinatörlüğünde düzenlenen ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra BASKİ, DSİ, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, çevre kent konseyleri ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerin katıldığı ‘Körfez, Çevre ve İklim Değişikliği Çalıştayı’nda sıfır atık ve yönetimi, çevre bilinci ve koruma kültürü gibi konular masaya yatırıldı. Yatırıldı yatırılmasına ancak çalıştay, çevreci dernekler tarafından yetersiz bulundu. İstanbul Çevre Konseyi Danışman Kurul üyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İklim Değişikliği Havuzu görevlisi ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği’nin Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen, konunun önemine vurgu yaptı.

‘ŞUBELER KURULMALI’

Özgen, “Belediye başkanları isterlerse bünyelerinde iklim değişikliği ve sıfır atık şubeleri kurabilir. Niye bekleniyor anlamıyorum. İklim eylem planlarını yapmamız gerekir. Zamanla yarışıyoruz. İtirazımız sadece iklim değişikliği ve sıfır atık şubesinin kurulmadan çalıştayda alınan kararların belediye meclislerinde okunmasına... Bu, adresi olmayan bir yere mektup yazmaya benzer” diye konuştu.

GÜVENLİK SORUNU

İklim krizi için zamanlamanın büyük önem taşıdığını belirten Özgen, “Büyükçekmece Gölü’nde görülen devasa hortum, Bursa ve İstanbul’da kısa sürede sular altında kalan ev ve sokaklar, 38 dereceyle Sibirya’da kırılan sıcaklık rekoru… Yaşadığımız her olay, yıllardır konuştuğumuz krizin artık görülmeye başlandığının kanıtları. Bu tür aşırı iklim olaylarını geçtiğimiz yıllarda da yaşadık. Bu bir güvenlik sorunu. Daha fazlasını ilerleyen yıllarda da yaşayacağız. İklim krizi gerçek ve burada, bugün yaşanıyor. Bizler, yıllardır gezegenimize verdiğimiz zararların etkisini gören ilk nesiliz. Fakat tüm bunları durdurabilecek de son nesiliz. Bireyler, şirketler ve kamu harekete geçmeli, doğa ile uyumlu yeni bir başlangıç için adım atmalı. Karbon salınımı azaltılmalı, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmalı. Türkiye, Paris Anlaşması’na taraf olmalı” ifadelerini kullandı.

‘ACELE EDİLMELİ’

Özgen, “Dere ıslahları, fabrika ve küçük sanayi atıkları, mavi bayraklı sahiller, atık su arıtma tesisi ve kanalizasyon sistemi, derin deniz deşarjları, geri dönüşüm, çevre gönüllülüğü, eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları, iklim değişikliği sürecinde riskler ve fırsatlar, sürdürülebilir toprak ve su yönetimi, sera gazı emisyonlarının azaltılması, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği başta olmak üzere çevre ve iklim ile ilgili çok temanın ele alınması son derece uygun. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, 'Sıfır Atık Mavi Sözü' vererek, denizlerin kirliliğini önlemek için çalışacağını taahhüt etmişti. Sayın Başkanımızın bu sözünü yerine getirmesi için de sıfır atık şubesinin kurulması gerekmez mi?” dedi.

‘YA SOSYAL MESAFE?’

Çalıştayda ayrıca maske ve mesafe kurallarına da uyulmadığını söyleyen Bülent Özgen, “Kurallara uyulmadığı fotoğraflardan anlaşılmaktadır. Görünmeyen düşman ile savaşıyoruz, vaka sayısının arttığı günlerde bu tedbirsizlik uygun mu? Ben de bu  konuyu Sağlık Bakanlığı’na bildirdim. Çalıştaya katılanlara bu yüzden de korona virüs testi uygulanmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber