Berna SEVER/ EGE TELGRAF- Zerdeçal (Curcuma longa), Zingiberaceae ailesine ait bir bitki türüdür ve kökleri kullanılan sarı bir baharattır. Zerdeçal, Güneydoğu Asya'nın özellikle Hindistan ve Endonezya'nın yerel bir bitkisidir, ancak dünya genelinde yaygın olarak kullanılır. Zerdeçal kökleri, toplanıp kurutulduktan sonra toz haline getirilir ve baharat olarak kullanılır.

ANTİ-İNFLAMATUAR ÖZELLİKLER

Zerdeçalın içeriğinde yer alan kurkumin adlı bileşen, güçlü anti-inflamatuar (iltihap önleyici) özelliklere sahiptir. Bu, iltihapla ilişkili birçok hastalığın riskini azaltmada yardımcı olabilir.

ANTİOKSİDAN ETKİLER

Kurkumin, zerdeçalın ana aktif bileşeni olarak, vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getirerek oksidatif stresi azaltabilir. Bu, yaşlanma sürecini yavaşlatabilir ve kronik hastalıkların riskini azaltabilir.

Karadeniz’deki en büyük Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi hizmete girdi Karadeniz’deki en büyük Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi hizmete girdi

BEYİN SAĞLIĞINI DESTEKLEME

Zerdeçal, kognitif fonksiyonları artırabilir ve beyin sağlığını destekleyebilir. Araştırmalar, Alzheimer  gibi nörodejeneratif hastalıkların riskini azaltabileceğini göstermektedir.

KANSERLE SAVAŞ

Kurkuminin kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebileceği ve bazı kanser türlerini önleyebileceği düşünülmektedir. Ancak, bu konudaki araştırmalar daha fazla çalışmaya ihtiyaç duymaktadır.

SİNDİRİM SAĞLIĞI

Zerdeçal, sindirim sistemini destekleyebilir ve mide rahatsızlıklarını hafifletebilir. Özellikle zerdeçalın anti-inflamatuar özellikleri, irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi sorunların semptomlarını azaltmada yardımcı olabilir.

Zerdeçal, çeşitli yemeklerde kullanılabilir veya zerdeçal takviyeleri şeklinde alınabilir. Ancak uzmanlar, sağlık faydalarını tam anlamıyla elde etmek için, düzenli ve dengeli bir diyetin bir parçası olarak tüketilmesi öneriyor. İlgili bir sağlık durumunuz varsa, zerdeçal takviyeleri veya büyük miktarlarda zerdeçal kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önem taşıyor.  Zerdeçalın sağlık üzerindeki etkileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve herhangi bir tedavi veya ilaç yerine kullanılmamalı. 

Kaynak: İHA