Türkiye’nin yüz akı ihracat ürünlerinden zeytin ve zeytinyağı, tüm dünyayı saran korona virüs salgını dönemine rağmen dinamizminden hiçbir şey kaybetmedi. Pek çok sektörün kapanma noktasına geldiği, limanların çalışmadığı dönemde dahi sektör, geçtiğimiz yıllarda ortaya koyduğu ihracat rakamlarını neredeyse yakaladı. Türkiye’nin zeytin ihracatı, Ekim 2019 ile Temmuz 2020 arasında, pandemiye rağmen 71 milyon 420 bin 589 kiloya ulaştı. Ekim 2018’den Temmuz 2019’a kadar olan geçen sezonda ise bu sayı 79 milyon 833 bin 138 kiloydu. Halk arasında ‘altın sıvı’ olarak nitelendirilen zeytinyağında da benzer bir tablo söz konusu. Salgın dönemini de içine alan Kasım 2019 ile Temmuz 2020 arasında Türkiye’nin yaptığı zeytinyağı ihracatı 38 milyon 468 bin 416 kiloyken, geçen sezonun aynı döneminde yapılan ihracat ise 43 milyon 708 bin 298 kiloydu. Türkiye bu sezon zeytin ihracatından 123 milyon 706 bin 679 dolar, zeytinyağından ise 92 milyon 110 bin 141 dolar kâr elde etti.

‘SEKTÖR DURMADI’

Belli bir miktar düşüşe rağmen, diğer sektörlere oranla salgın sürecinden daha az etkilenen zeytin ve zeytinyağı sektörünün durumunu değerlendiren Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Mehmet Emre Uygun, pandemi döneminde gıda sektörünün kollarında gerileme olmadığını hatırlatarak, “İnsanlar gıdadan kısmadı bu dönemde. Öncelikli olarak bunun sektördeki gidişatın olumsuz etkilenmesinin önüne geçtiğini söyleyebiliriz. İhracat bağlantısında olduğumuz ülkelerin çok küçük kısmında yapılacak ticaret sekteye uğradı. Örneğin Uzak Doğu ülkelerinde kimi firmalar, korona virüsün ilk çıktığı bölgenin orası olması sebebiyle kontratlarını aksattılar, ertelediler ya da iptal ettiler. Ama büyük alıcı ülkeler ve buralardaki firmalarla olan ticaretimiz planlandığı gibi yapılmaya devam etti. Dolayısıyla geçtiğimiz yıl yakalanan rakamlara bu yıl da büyük ölçüde ulaştık” dedi.

‘TÜKETİM ALANI DEĞİŞTİ’

Pandemi sürecinde zeytin ve zeytinyağının ana tüketim alanlarında değişiklik olduğunu kaydeden Uygun, “Ürünlerimize önceki dönemlerde restoranlardan, otellerden, yani daha çok kurumsal tüketicilerden rağbet olurdu. Bu dönemde bunun yerine perakende sektöründe satış çok arttı. Firmalar da satış kanallarını bu değişime entegre etti. Yine özellikle belirtmemiz gerekiyor ki, internet sitelerinde, internet pazar yerlerinde oluşan online ticaretin payı da bu dönemde çok arttı. Online satış pazarlarındaki payımız geçen yıla göre yaklaşık yüzde 350 artış kaydetti. Evinde oturan insanlar zeytin ve zeytinyağına yöneldi” ifadelerini kullandı.

‘ÖNEMLİ OLAN KALİTE’

Gelecek sezondan da ümitli olduklarını kaydeden Başkan Yardımcısı Uygun, miktarda yüzde 20’ye varan bir artış beklediklerini belirterek, şunları söyledi: Önümüzdeki günlerde yeni hasat yılına dair rekolte tahmin çalışmaları da başlayacak. Bundan sonra net bir çıkarımda bulunmak daha doğru olacak ancak şuana kadar bizim bölgelerden aldığımız veriler neticesinde geçtiğimiz sezondan yüzde 10 ile 20 oranlarında daha fazla bir ürün alacağımızı düşünüyoruz. Geçmiş yıllardaki kadar keskin bir var yılı, yok yılı varyasyonları görmüyoruz. Ama bizim ihracat sektörü olarak en büyük beklentimiz, miktar olarak fazlalaşmasından çok kalite olarak ürünlerimizde yükselme olması. Geçtiğimiz yıl sıcaklıktan ve kuraklıktan kalite kayıpları yaşamıştık ve bu en büyük sorunumuz olmuştu. Bu yıl kayıpların daha az olacağını ümit ediyoruz. Utkucan Akkaş / Özel Haber