Ege Telgraf Gazetesi muhabiri Nihat Ak'ın haberine göre; Kara gün dostu mahalle bakkalları, perakende piyasasının düzenlenmesi talebinde bulundu. Ulusal zincir marketlerin çok sayıda meslek dalına ait ürünleri satarak piyasada haksız rekabet ortamı oluşturduğunu savunan küçük esnaf, iktidarın yerel seçim öncesi sorunlarına çare bulmasını istiyor. Esnaf aynı zamanda iç piyasanın dünya standartlarına kavuşturulması gerektiğine vurgu yapılıyor. 

‘BİR TÜRLÜ YIKAMIYORUZ’

Israrlı takiplerinin bir türlü meclis gündemine alınmadığını söyleyen İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, “Bakkallar haksız rekabetle karşı karşıya. Küçük ensafın korunması, fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadele için bizim istediğimiz kapsamlı bir perakende yasasının çıkarılmasıdır. Biz isteklerimizi dile getiriyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi komisyonlarında taslak dolaşıp duruyor. Ama bize hizmet edecek bir perakende yasası TBMM gündemine alınmıyor. Bakkallar bir taraf, ulusal zincir marketler diğer taraf. Karşımızda büyük bir güce sahip adeta bir ordu var. Biz küçük esnaf, gerilla savaşı yapıyoruz. Sanki bizler küçük ve gizli birliklerin düzensiz harp tekniklerini kullanarak, düzenli bir orduya karşı zayıflatma, yıpratma taktikleriyle direnme savaşı veriyoruz. Zaman zaman zayıflatıyoruz, zaman zaman yıpratıyoruz ama kesin çözüme bir türlü ulaşamıyoruz. Bırakın ekmeği, sigarayı küçük esnaf satsın. Haftada bir gün zincir marketler kapatılsın. En azından bir günlüğüne küçük işletmeler soluklansın. Bizler de vergi veriyoruz, istihdam sağlıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

‘SORUMLUSU DEĞİLİZ’

Enflasyonun sorumlusunun kendilerinin olmadığına dikkati çeken Başkan Bağcı, “Temel gıda başta olmak üzere iğneden ipliğe zam geliyor. Bazı müşterilerimiz bu konuda bize sitemde bulunuyor. Bunu sorumlusu biz değiliz. Biz günübirlik mal alıp satan küçük işletmeleriz. Bir litre akaryakıtının fiyatı, gelen zamlarla 45 lira olmuş. Artan akaryakıt fiyatlarıyla ulaştırılan ürünlerin fiyatının düşük olması mümkün değil. Mahalle bakkalı her zaman halk için güvenilir kapıdır. Bazen yurttaşın kredi kartından çekilen ürün için bırakın kar yapmayı zaman zaman zarar ediyoruz. Bu konuda yetkililerin devreye girerek küçük işletmeler ile ilgili post cihazlarının oranlarını gözden geçirmeleri lazım. Post cihazlarının oranları çok yükseldi. Bazı esnaf zarar ettiği için mecburen komisyon talep edebiliyor. Esnafımızın işletmelerinde buzdolapları kullanıyor, derin dondurucuları var. Küçük işletmelere enerji ile ilgili de destek verilmesi lazım. Kiralarımız inanılmaz derecede yükseldi” dedi. 

Buca Esnaf Odası Başkanı Turan Yazgan: Faiz artışları üzdü… Buca Esnaf Odası Başkanı Turan Yazgan: Faiz artışları üzdü…

ESNAFA DEVLET KORUMASI

Devletin esnafı koruyucu tedbirler alması gerektiğini belirten Başkan Bağcı, “Biz de bu ülkenin ekonomisine katkı sağlıyoruz. İstihdam kaynağıyız. Anayasa’nın 173. maddesinde ‘Devlet, esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır’ diyor. Biz bunu söylediğimizde ‘İktidarı eleştiriyorsunuz, muhalefete bir şey demiyorsunuz’ diyorlar. Ben esnaf isem iktidar koltuğunda kim varsa ona ileteceğim dertlerimi. Çözüm isteyeceğim. Ortada doğru düzgün muhalefet yok ki bizim haklarımızı savunsun. Biz gidelim onlardan haklarımızı aramalarını isteyelim. Zincir marketler büyük reklamlar veriyor, tanıtımlar yapıyor. Çok ürün çekip çok sayıda satıyorlar. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıyayız. Bizler kepenk kapatırsak bedeli çok ağır olur. Perakende sektörü daha fazla tekelleşir. Bu zor günlerde dahi zincir marketlerin fiyatlarını biz dengeliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: EGE TELGRAF