1 Mayıs Emek Dayanışma Günü, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlanmasından dolayı çalışanların bugünlerde tatil olduğundan ücretleri farklı hesaplanması gerekir.

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günlerinde Çalışma esnasında 4857/44 maddesine göre işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir. Bu günlere ait ücretler 4857/47 nci maddesine  göre ödenir.

4857 sayılı kanun  kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir. Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir.

SERBEST ZAMAN

Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir. İşçi hak ettiği serbest zamanı altı ay zarfında, çalışma süreleri içinde ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır.

Bayram ve Genel Tatil Günlerinde Serbest Zaman Uygulaması hakkaniyetle bağdaşmayacaktır.

Son günlerde bu konuda Yargıtay'ın içtihat değişiklikleri serbest zaman uygulamasına cevaz verir hale gelmesi gündeme gelmiştir.

"İŞÇİNİN AÇIK ONAYI" bulunması halinde genel tatil günlerinde çalışan işçiye bunun karşılığında serbest zaman kullandırılabileceği yönünde bir değişikliği doğru gidildiği görülüyor.

Bu konuda işçiden talep edilmesi, yazılı belge olarak özlük dosyasında saklanması gerekiyor.
Bu uygulama işçi aleyhine olacaktır.

KAZANÇ MI KAYIP MI?

İşçi açısından serbest zaman kullandırılması, reel gelir anlamında ve sigorta primine esas matrahı açısından kayıp, işveren açısından kazanç hanesine yazılır.

Özellikle 4857 tabi işyerlerinde çalışan işyerlerinde bu yıl için;

1.Mayıs Günü Çalışan işçilere 1 tam yevmiye ödenir.

19 Mayıs Günü için ise hafta tatili olacağı için yüzde 50 artırımlı ödeme yapılması gerekir.

Bu tatil dönemlerinde çalışan işçilere mayıs ayında 2,5 yevmiye ödenme yapılacaktır.

Son günlerde gündeme gelen UBGT günlerinde çalışmaya Yargıtay kararını dikkate alarak serbest zaman için çalışan işçilerden onay alınması gündeme gelmesi, ilerleyen süreçlerde işçi aleyhine uygulama gibi görünüyor.

Hukukçularda bu konuda ikiye ayrıldığı gibi,uygulamacılarda TİS,Bireysel Sözleşme de yazılı esaslar doğrultusunda iş ve işlemler yapacaklardır. UBGT ücretlerinin  ödenmemesi, serbest zaman kullandırılmaya işçilerin zorlanması da taraflar arasında itilafa, haklı nedenle iş akdi fesihlerine kadar süreçler gündemi meşgul edecektir.