Yer asla durmuyor! 7,8'lik depremin ardından peş peşe yeni sarsıntılar: Ölü sayısı 45'e yükseldi, 630 yaralı var
Yer asla durmuyor! 7,8'lik depremin ardından peş peşe yeni sarsıntılar: Ölü sayısı 45'e yükseldi, 630 yaralı var
İçeriği Görüntüle

Aralarında Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya'nın da bulunduğu 22 ülke, İran’a yönelik ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Tahran yönetiminin Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya'da yaşayan İranlılara, gazetecilere, Yahudilere ve İsraillilere karşı düşmanca faaliyetlerde bulunduğu öne sürüldü.

“DERHAL SON VERİN” ÇAĞRISI

Ortak metinde, ülkelerin kendi vatandaşlarını ve ulusal güvenliklerini koruma konusunda kararlı olduğu belirtilerek "Tehditlere karşı ülkelerimizi ve halklarımızı koruma konusunda kararlıyız. İran bu faaliyetlerine derhal son vermelidir" ifadelerine yer verildi.

SUÇ ÖRGÜTLERİYLE İLİŞKİ İDDİASI

Açıklamada, İran'ın uzun süredir uluslararası ve bölgesel suç örgütleriyle bağlantı içerisinde olduğu iddia edildi. Bu grupların kullanılmasının kınandığı belirtilen açıklamada, Avrupa genelindeki Yahudi topluluklarını, İranlı gazetecileri ve ABD çıkarlarını hedef aldığı öne sürülen saldırıların da eleştirildiği kaydedildi. Metinde, saldırıların sorumluluğunu üstlendiği belirtilen Ashabu’l Yemin İslami Hareketi ve bu yapıya destek verdiği öne sürülen unsurların faaliyetlerinin kınandığı ifade edildi.

“İLAVE TEDBİRLER ALMAYA KARARLIYIZ”

Açıklamada öldürme, kaçırma, taciz ve korkutma gibi eylemlerin ulusal egemenlik ve uluslararası hukuk normlarının ihlali anlamına geldiği vurgulandı. Ortak bildiride "Bu faaliyetlere karşı koymak için ülkelerin yürüttüğü çalışmaları takdir ediyor ve bunları durdurmak amacıyla ilave tedbirler alma konusunda birlikte kararlı olduğumuzu vurguluyoruz" ifadeleri yer aldı.

AÇIKLAMAYA İMZA ATAN ÜLKELER

Ortak açıklamaya Arnavutluk, Avustralya, Belçika, Bulgaristan, Kanada, Çekya, Danimarka, Estonya, Fransa, Finlandiya, Almanya, İrlanda, Litvanya, Letonya, Hollanda, Yeni Zelanda, Kuzey Makedonya, Norveç, Portekiz, İsveç, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri imza attı.

(Gerçek Gündem)

Kaynak: Haber Merkezi