ABD ile Çin arasında İran üzerinden yeni bir gerilim başlığı ortaya çıktı. ABD’li yetkililerin, İran’ın 17 Temmuz’da Ürdün’de 3 Amerikan askerinin öldüğü saldırı öncesinde Çinli kuruluşlardan temin edilen yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerinden yararlandığını değerlendirdiği belirtildi. Wall Street Journal’ın (WSJ) konuyla ilgili bilgi sahibi ABD’li yetkililere dayandırdığı haberine göre, İran yönetiminin Ürdün’de ABD tarafından kullanılan askeri üsse düzenlediği saldırı öncesinde Çinli kuruluşlardan elde edilen uydu görüntülerini kullandığı öne sürüldü.
GÖRÜNTÜLER SALDIRIYLA İLİŞKİLENDİRİLDİ
ABD’li yetkililerin söz konusu yüksek çözünürlüklü görüntüleri 17 Temmuz’daki saldırıyla ilişkilendirdiği aktarıldı. Ancak görüntüleri İran’a sağladığı öne sürülen Çinli kuruluşların isimleri açıklanmadı. ABD’li yetkililerin açıklamalarında, Çin hükümetinin saldırıya doğrudan dahil olduğuna ilişkin herhangi bir suçlama da yer almadı.
ÇİN İDDİALARI REDDETTİ
ABD’li üst düzey yetkililerin konuyu Çinli mevkidaşlarıyla gündeme getirdiği belirtildi. Pekin yönetiminin ise Washington’ın iddialarını reddettiği ve ABD’den bu suçlamaları destekleyecek kanıt sunmasını istediği aktarıldı.
17 TEMMUZ’DAKİ SALDIRIDA 3 ASKER ÖLMÜŞTÜ
İran, 17 Temmuz’da Ürdün’de bulunan ve Amerikan askerleri tarafından kullanılan bir askeri üsse balistik füzelerle saldırı düzenlemişti. Saldırıda Amerikan askerlerinin kaldığı bölge hedef alınmış, 3 ABD askeri hayatını kaybetmiş, 4 asker de yaralanmıştı.




