ADM tek tek açıkladı! Muğla’da 27 Ağustos elektrik kesintileri belli oldu! İşte kesinti yapılacak ilçe ve mahalleler
ADM tek tek açıkladı! Muğla’da 27 Ağustos elektrik kesintileri belli oldu! İşte kesinti yapılacak ilçe ve mahalleler
İçeriği Görüntüle

Ayvalık’ta zeytin sezonuna ilişkin erken hasat beklentisi güçleniyor. Zeytin ve zeytinyağı üreticisi Mustafa Kürlek, bu yıl zeytinlerin gelişiminin önceki yıllara göre daha ileri seviyede olduğunu belirterek hasadın normal takvimden 15-20 gün önce başlayabileceğini söyledi.

ZEYTİNDE VERİMLİ SEZON BEKLENTİSİ

Ağustos ayı itibarıyla zeytinliklerdeki ürün gelişiminin oldukça iyi durumda olduğunu ifade eden Kürlek, son dönemdeki yağışların zeytin ağaçlarını olumlu etkilediğini ve ağaçların dinlenmiş olmasının gelişimi hızlandırdığını dile getirdi.

Sulama yapılmayan alanlarda dahi zeytin tanelerinin mevsime göre ileri seviyede olduğunu belirten Kürlek, bu durumun erken hasat ihtimalini artırdığını kaydetti. Kürlek, 2026 sezonunda hasadın geçen yıla göre yaklaşık 15-20 gün daha erken başlayabileceğini öngördü.

ZEYTİNYAĞINDA 450 BİN TON REKOLTE BEKLENTİSİ

Türkiye genelinde zeytinde verimli bir sezon beklendiğini aktaran Kürlek, zeytinyağı rekoltesinin bu yıl 400-450 bin ton seviyesine ulaşabileceğinin öngörüldüğünü söyledi. Öte yandan Kürlek, ağustos sonu ve eylül ayında etkili olacak hava koşullarının sezonun nihai rekoltesinde belirleyici olacağına dikkat çekti. Üreticilerin mevcut tablo nedeniyle yeni sezonu umutla beklediğini ifade etti.

Kaynak: iHA