Gazeteci Nimet Ölmez, Journo için hazırladığı haberinde meslektaşlarıyla görüşmüş, resmi kurumlardan bilgi alıp alamadıklarını sormuş. 

Türkiye’nin 7 coğrafî bölgesindeki 17 ilde görev yapan 25 gazeteciye, en son hangi haber için resmî kurumlardan bilgi istediklerini ve ne yanıt aldıklarını soran Ölmez, cevap sürelerinin, şehre ve haber konusuna göre büyük ölçüde değişiklik gösterdiğini belirtiyor.

Bazı gazetecilerin 1 günde yanıt alırken, bazılarının 5 ay beklemek zorunda kaldığını, uzun süre bekleyenlerin önemli bir bölümünün de sonunda “ret” yanıtı aldığını kaydediyor.
Ölmez çalışmasında Adana, Ankara, Aydın, Ağrı, Çorum, Diyarbakır, Hakkari, İstanbul, Kahramanmaraş, Kars, Kocaeli, Manisa, Mersin, Muğla, Rize, Sivas ve Van yerel medyasında görev yapan  gazetecilerle görüşmüş. 

Gazeteciler, sağlık, eğitim, yerel yönetim işleri, sosyal meseleler, altyapı projeleri, hava durumu ve sokak hayvanları gibi konularda yetkililere yönelttikleri soruları ve aldıkları ve alamadıkları cevapları aktarmışlar. Yerel medyadaki gazetecilerin büyük çoğunluğu resmî kurumlardan yeterince bilgi edinemediklerini belirtmiş.

İktidara yakınlığıyla bilinen yerel gazetecilerin haber kaynaklarına ve resmî bilgilere daha kolay erişim sağladığı algısı olduğunu kaydeden Ölmez, "Özellikle Doğu ve Güneydoğu’daki yerel medya mensupları, bilgiyi resmi kurumlardan teyit edemediklerini, gelecek cevaplar için günlerce beklemek zorunda kaldıklarını anlattı. Bu iki bölgesinin yanı sıra Ege’deki gazetecilerce sıkça “izin” engeline takıldığını söylüyor. 

İç Anadolu ve Karadeniz’deki gazeteciler bu engelle daha az karşılaşıyor. Akdeniz bölgesinde gazeteciler belediyelerden daha kolay bilgi alıyor. İç Anadolu ve Marmara bölgelerinde görüştüğümüz gazetecilerden bazıları, resmî kurumlardaki haber kaynaklarını kaybetmek istemediklerini belirterek isimlerinin verilmesini istemedi." ifadelerine yer vermiş. 

Haberin tamamına Journo'nun internet sitesinden ulaşılabilir. Basın dünyası için yerinde bir araştırma diye düşünüyorum. Meslektaşlarımızın karşılaştığı zorlukların farkında olmak ve çözüm aramak da bir vatan görevidir.

 Ulu Önder'in sözlerini unutmayalım:
 "Basın, milletin müşterek sesidir. Bir milleti aydınlatma ve irşatta, bir millete muhtaç olduğu fikrî gıdayı vermekte, hulâsa bir milletin hedefi saadet olan müşterek bir istikamette yürümesini teminde, basın başlıbaşına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir."

Etiketler: Nimet ölmez, journo, haber kaynağı.