Tavuk 40 ila 70 günde kesime gidiyor. Büyükbaş bir hayvan doğumundan sonra en az 1,5- 2 yıl bakım gerektiriyor.

Altının kilogram fiyatı 2 milyon 514 bin 500 liraya yükseldi Altının kilogram fiyatı 2 milyon 514 bin 500 liraya yükseldi

Ahır ve yem giderleri ile yetişme süreci dikkate alındığında beyaz et, kırmızı etten daha pahalı duruma geldi. Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri sektördeki gelişmeleri Ege Telgraf’a değerlendirdi. 

Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Genel Başkanı Abdullah Koç, “2016-2017 yıllarında kırmızı et ile beyaz et fiyat oranı ikiye bir seviyesindeydi. Şu anda beşe bir oranına geldi. Kırmızı etin fiyat artışı beyaz etin çok daha üstünde. Şu an gelişmiş ülkelerdeki oran ikiye bir veya ikiye bir buçuk. Kırmızı et alınan da beyaz et alınan hayvan da aynı hammadde ile büyüyor. Bu makasın açılmasının sebebi beyaz et üretiminin daha kısa sürede, takip edilebilir, ani müdahaleler yapılabilir olmasıdır. Özellikle son yirmi yılda makas açıldıkça açıldı, beşte bir oranına dayandı. Beyaz etin, olması gereken fiyatların çok altında olduğunu düşünüyoruz” dedi. 

Beyaz et üreticilerinin büyük sorunlar yaşadığına dikkati çeken Başkan Koç, “Beyaz et sektöründeki entegrecilerle kümes sahipleri arasındaki problemleri kalıcı olarak çözme kararlılığındayız. Entegrecilerin iki dudağı arasında bir üretim sürecini kabul etmiyoruz. Üretimi çoğaltmak ya da azaltmak, fiyatlarını yükseltmek veya düşürmek bu kadar kolay olmamalı. Geçmişten günümüze geldiği gibi üreticiler entegrecilerin elinde oyuncak olmamalıdır. Yıllarca tarafların mutabık kalacağı, hakkaniyetli bir sözleşmenin yapılmasını istedik. 15 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Hayvansal Üretim Tip Sözleşmesi- Etlik Kanatlı Hayvan Üretimi Sözleşmesi’nin uygulanmasını istedik. Entegreciler geçmişten gelen alışkanlıklarını terk etmek istemiyor. Birlik yönetimimizin daha önce alınan 1 Şubat 2024’te başlayan civciv koymama kararı firmalar ile merkez birliği heyetlerimiz arasında yapılan görüşmeler neticesinde ,bütün entegre tesislerinin bu sözleşmeye uymayı sözlü olarak taahhüt etmesi sonucu hem firmalarımız hem üreticilerimiz hem de ülke ekonomisinin zarar görmemesi adına eylem kararımızı askıya aldık. Yeni sözleşmelerin 31 Mart 2024 tarihine kadar devletimizin öngördüğü şekilde yoruma gerek kalmaksızın üreticilere imzalatılıp tarım il müdürlüklerine teslim edilmesini beklemekteyiz. Bu sürecin sonunda verdikleri sözleri yerine getirmeyen firmalarla ilgili aynı gün itibari ile civciv koymama eylemi kaldığı yerden devam edecektir. Üreticilerimizin firmaların yaptığı açıklamayı yetersiz bulması ve sözlerin yerine getirilmemesi ihtimaline karşı böyle bir karar almış bulunmaktayız. Firmaların uyguladıkları fiyat politikaları firmalar ile oluşturulan Merkez Birliği heyetleri arasında görüşülecektir. Komitelerimizin firma ile yaptığı görüşmelerde aldığı her türlü kararın Merkez Birliği olarak arkasında duracağımızı ve alınan kararların sonuçlarını üreticilerimize duyuracağız” ifadelerini kullandı.

KOOPERATİFLEŞME VURGUSU

Kooperatifleşerek sorunlara çözüm arayışlarının olduğunu dile getiren Başkan Koç, “Yıllar içerisinde ortaya çıkan problemleri bir anda çözebilmek çok kolay değil. Sorunlarımıza çare alması adına kooperatifimizi kurduk. Üye sayımız her geçen gün artıyor. Ortaklarımızın talebi doğrultusunda kümes girdilerimizin toplu tedarikini yapıyoruz. Borç yüküne girmeden peşin satın almalarımız indirimli fiyatlardan oluyor. Dünya Bankası ile kredi görüşmelerimiz var. Biz kooperatif çalışmamızda girdi fiyatlarımızı düşürme hedefimiz var. Entegreciler üreticilerimizi çok çok zorlarsa kooperatifi piyasaya girme anlamında da kullanabiliriz. Entegrecilerle yapılacak sözleşmeler, kooperatifimizin indirimli tedarikleriyle, bakanlığımızın sıkı denetimleriyle piyasaların düzenleneceğini düşünüyoruz. Beyaz et üreticilerimizin de tüketicilerimizin de yararına gelişmeler yaşayacağımızı hesap ediyoruz” diye konuştu. 

Türkiye Kanatlı Eti Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve İzmir İli Kanatlı Eti Üreticileri Birliği sözcüsü Varol Gürol, “Beyaz et üreticileri her geçen gün örgütleniyor. Gerek Birlik gerekse kooperatif, bunun en önemli göstergeleri. Geçmişten günümüze bildiğini okuyan entegreciler karşısında ilgili birimlerimiz üyelerini iyi temsil ediyor. Sözleşme yapmak, masaya oturmak, girdilerini düşük fiyatlardan almak üreticilerimizin hayaliydi. Tek tek yerine geliyor. Sabırlı olunmasında fayda var. Aynı sektörün paydaşlarıyız. Üretimden tüketime zincirlerin halkalarıyız. Bağları çok germeden koparmadan üreticinin, entegrecinin ve tüketicimizin faydasına olacak projelere birlikte imza atmaktan mutlu oluruz. Gelinen noktadan gidilecek noktalara daha iyi işbirlikleri yapılacaktır” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: EGE TELGRAFMuhabir: Nihat Ak