Birleşmiş Milletler (BM), uluslararası barışı sağlamak ve küresel sorunlara çözümler geliştirmek amacıyla 1945 yılında kurulmuş bir uluslararası örgüttür. Bugün 190’dan fazla ülkenin üye olduğu bu örgüt, dünya genelinde önemli bir diplomasi platformu olarak faaliyet göstermektedir.
BM'NİN TEMEL GÖREVLERİ
BM, savaşların önlenmesi, insan haklarının korunması ve sürdürülebilir kalkınmanın desteklenmesi gibi başlıca amaçlar taşır. Örgüt, doğal afetler veya savaş durumlarında insani yardım sağlamakla da yükümlüdür. Ayrıca, uluslararası işbirliğini teşvik ederek sosyal ilerlemeyi destekler.
DAİMİ ÜYELER
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi şunlardır: Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Fransa, Rusya, Çin
Bu ülkeler, Güvenlik Konseyi'nde veto hakkına sahip olup uluslararası barış ve güvenliğin sağlanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu durum, daimi üyeleri, BM’nin en güçlü ülkeleri haline getirir.
GEÇİCİ ÜYELER
BM'nin toplam üye sayısı 193’tür. Geçici üyeler, BM’nin çeşitli organlarında görev alarak uluslararası işbirliğini destekler. Türkiye, Almanya, Hindistan, Brezilya ve Japonya gibi ülkeler, bu geçici üye grubunda yer almaktadır. Üyelik, her ülkenin BM Tüzüğü’ne taraf olması ile gerçekleşir.