Safanur ÖZTÜRK- EGE TELGRAF/ Disleksi, okuma güçlüğüne yol açan bir öğrenme bozukluğudur. Sesleri tanıma ve harflerle ilişkilendirme konusunda zorluk yaşayan bireyler, kelimeleri doğru ve akıcı bir şekilde okuyamazlar veya yazamazlar.

Uzmanlara göre, disleksi olan çocukların belirgin özellikleri arasında çok yavaş okuma, isim ve tarihleri hatırlayamama, karmaşık kelimelerde telaffuz hataları yapma, konuşma aralarını doldurma, kötü yazma, telaffuz hataları yapma, yeni kelime öğrenmede zorluk çekme ve yüksek sesle okumaktan çekinme bulunmaktadır.

Disleksi tanısı, bireylerin sözcükleri doğru okuma, anlama ve okuma hızlarında yaşadığı zorluklar üzerine konulur. Bu durum, genellikle çocukluk çağında belirginleşir ve ses çıkarma sürecinin başladığı 1-2 yaşlarında fark edilebilir.

Acil servisten “acemi kasap” uyarısı: Kazalara aman dikkat! Acil servisten “acemi kasap” uyarısı: Kazalara aman dikkat!

Disleksi, özellikle çarpım tablosu ezberleme, ritmik sayma ve dikkat dağınıklığı gibi alanlarda sorunlar yaşayan bireylerde görülür. Genetik faktörlerin etkisiyle, disleksi olan ailelerde benzer sorunların görülme olasılığı daha yüksektir.

Disleksi tanısı için kullanılan tarama testlerinde, hızlı adlandırma, okuma miktarı, fonolojik farkındalık, yazma becerisi gibi unsurlar değerlendirilir. Bu testler, disleksi olan bireylerin ihtiyaçlarına yönelik destek sağlanmasında önemli bir rol oynar.

Kaynak: EGE TELGRAF