Çekya'nın kuzeydoğusundaki Podkrkonosi Dağları'nda yürüyüş yapan bir grup gezgin, tarihe damgasını vuracak bir keşfe imza attı. Ağaçlık bir patikada yürüyüş yaparken toprağın altına gömülü 7 kilogramlık altın ve mücevher buluntusuna rastlayan gezginler, hemen buldukları hazineyi saklamak için harekete geçti.
Müzeler ve arkeologlar, bu buluntunun "modern Çekya tarihinin en olağanüstü keşiflerinden biri" olduğunu belirtti. Doğu Bohemya Müzesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Miroslav Novak, kutuyu açtığında yaşadığı şaşkınlıkla ilgili "Kutuyu görünce çenem düştü" şeklinde bir açıklama yaptı. Alüminyum bir tekne ve demir kutu içinde, her biri siyah kumaşa sarılmış 598 altın sikke ile birlikte, 10 bilezik, bir gümüş tel çanta, bir tarak, bir zincir ve pudra kutusu bulundu.
Büyük Değer, Gizemli Geçmiş
Altınların değeri yaklaşık 250 bin sterlin (yaklaşık 13 milyon TL) olarak hesaplanırken, buluntunun tarihi değeri ise tahmin edilemeyecek kadar büyük. Altınların, 20. yüzyılın başlarına ait olduğu tespit edilirken, buluntunun iki olası kökeni üzerinde duruluyor.
Birinci teori, 1938'de Almanya'nın Sudet bölgesini ilhak etmesinin ardından göç eden Yahudi ve Çek vatandaşlarının değerli eşyalarını saklamak amacıyla gömdükleri yönünde. İkinci teori ise, 1945 sonrasında Stalin rejimi tarafından sürgün edilen Almanlara ait olabileceği üzerinde yoğunlaşıyor.
Tarihi Altınlar ve Antikalar
Sikkeler, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu dönemine ait olup, özellikle Franz Joseph I zamanından kalmış. Ayrıca, sikkelerin çoğunun Balkanlara gönderildiği ve 1920'lerde Sırbistan, Hırvatistan ve Slovenya Krallığı tarafından yeniden damgalandığı tespit edilmiştir. Geçmişin izlerini taşıyan bu hazinenin kaynağı, gizemini korumaya devam ediyor.
(Sözcü)