BERNA SEVER-EGE TELGRAF-Birçok dejeneratif hastalık, özellikle nörodejeneratif hastalıklar, sinir hücrelerinin kaybına ve beyin fonksiyonlarının bozulmasına neden olur. Bunlar arasında en yaygın olanı Alzheimer hastalığıdır. Alzheimer hastalığı, hafıza kaybı, bilişsel bozukluklar ve kişilik değişiklikleri gibi belirtilerle karakterizedir. Parkinson hastalığı ise hareket bozukluklarına ve titremelere neden olan bir diğer nörodejeneratif hastalıktır. Diğer dejeneratif hastalıklar arasında osteoartrit, dejeneratif disk hastalığı, dejeneratif göz hastalıkları ve dejeneratif kalp hastalıkları bulunur. Osteoartrit, eklemlerde ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığına yol açan bir eklem hastalığıdır. Dejeneratif disk hastalığı ise omurga disklerinin yıpranması ve omurga kemiklerinin birbirine sürtünmesi sonucu bel ve boyun ağrılarına neden olabilir.

YAŞLANMA ETKİSİ

Dejeneratif hastalıkların birçoğunun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, yaşlanma, genetik faktörler, yaşam tarzı ve çevresel faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Sigara içmek, obezite, düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı gibi risk faktörleri dejeneratif hastalıkların ortaya çıkma olasılığını artırabilir.

HASTALIĞIN İLERLEMEMESİ İÇİN TEDAVİ

Sağlık turizmine katlı sağlayacak yeni estetik kliniği açıldı Sağlık turizmine katlı sağlayacak yeni estetik kliniği açıldı

Dejeneratif hastalıkların tedavisi genellikle semptomları hafifletmeye veya hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yöneliktir. Fizik tedavi, ilaç tedavisi, cerrahi müdahaleler, beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri gibi çeşitli tedavi yöntemleri kullanılabilir. Ancak, birçoğu için henüz tam bir tedavi bulunmamaktadır.

Kaynak: EGE TELGRAF