Botoks, dünyada en sık uygulanan estetik uygulamalardan biri… İşlemin kolay, sonuçlarının ise etkili oluşu ilgiyi gün geçtikçe artırıyor. Pek çok uzman botoksun doğru ellerde uygulandığı zaman çok güvenli ve gerçek bir anti-aging (yaşlanma karşıtı) olduğunu söylüyor.

Fakat son zamanlarda hem ülkemizde hem de dünyada yaşlanma karşıtı botoks enjeksiyonlarına ‘doğal’ bir alternatif olduğu düşünülen bazı videolar paylaşılıyor. Bu pozitif etkiyi sağladığı düşünülen ürünlerden biri de muz… Sosyal medyada paylaşılan muz videoları pek çok kişi için merak konusu. Öyle ki sadece 15-20 dakikalık muz kürünün iğnesiz botoks etkisi yarattığı iddia ediliyor.

Sosyal medyadaki fenomenler, yaşlanma karşıtı botoks enjeksiyonlarına ‘doğal’ bir alternatif olan sıkı ve parlak bir cilt sağlaması umuduyla yüzlerine muz kabukları sürüyor. New York'ta yaşayan ve 286 bin takipçisi olan makyaj sanatçısı Katie Jane Hughes da muzun doğal botoks etkisini göstermek için geçtiğimiz günlerde bu trendi denediği bir video yayımladı.Hughes 750 bin kez izlenen videosunda, peelingi yüzüne sürdüğünde cildinin daha yumuşak, gözeneklerinin daha sıkı ve yüzünün genel olarak daha ‘çekici’ olduğunu söyledi. Hughes, sonuçlardan o kadar etkilendi ki, bu trendi tekrar deneyeceğini de söyledi.Hughes’ın videosunun altına binlerce yorum yapıldı. Bu yorumların çoğu da muzun böyle bir etkisi olduğunu destekler nitelikte… Örneğin ruri123ds adlı bir kullanıcı “Her zaman kullanıyorum, gerçekten işe yarıyor” yorumunu yaparken kiloalphayankeealpha adlı kullanıcı da “Büyükannem geceleri yüzüne yumurta sürerdi. Sabahları da muz ya da mango kabuğu kullanırdı. Kadının yüzünde bugüne kadar bir tane bile kırışıklık görmedik” ifadelerini kullandı.Ancak doktorlar bu duruma ikna olmuş değil. Toronto'da yaşayan dermatolog Dr. Geeta Yadav, TikTok'taki akıma tepki olarak “Botoks'un enjekte edildiğinde yarattığı etkiyi yaratacak hiçbir tropikal ya da gıda takviyesi yok” açıklamasında bulundu.

Dr. Yadav, muz kabuklarının antimikrobiyal (mikroorganizmaları öldüren veya büyümelerini durduran bir madde) özelliklere sahip olmasına rağmen, faydalarının çok küçük olduğunu ve bunları fark etmenizin pek olası olmadığının da altını çizdi. Dr. Yadav ayrıca muz yerine C vitamini serumu gibi reçetesiz satılan cilt ürünlerinin daha sağlıklı olduğunu söyledi.

Gereksiz ilaç kullanımı sağlık risklerini artırıyor Gereksiz ilaç kullanımı sağlık risklerini artırıyor

Cleveland Clinic'te dermatoloji asistanı olan Dr. Taylor Bullock de muzun hiçbir etkisi olmadığını düşünüyor. Dr. Bullock, Daily Mail’e yaptığı açıklamada “Yüzünüze muz kabuğu sürmenin kırışıklıklara, koyu halkalara veya iltihaplanmaya yardımcı olacağını gösteren hiçbir bilimsel kanıt yok” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Hürriyet