Türkiye’nin ağır sanayi ve yüksek katma değerli üretim kapasitesine yönelik çalışmalarını sürdüren Dirinler Döküm, yaklaşık 2,5 MW gücündeki HUM 12V tipi içten yanmalı motor için 7 bin 980 kilogram ağırlığında motor gövdesi üretti.
EN GJL 250 malzemeden imal edilen motor gövdesinin uzunluğu 4 bin 800 milimetre, genişliği 1.100 milimetre, yüksekliği ise 850 milimetre olarak ölçüldü. Tasarım, üretim ve nihai ürün aşamalarının yaklaşık üç ayda tamamlandığı belirtildi.
Dirinler Döküm Yönetim Kurulu Başkanı Melih Dirin, üretimin yalnızca büyük hacimli bir döküm parçasından ibaret olmadığını, yüksek mühendislik deneyimi ile hassas proses kontrolünün birlikte uygulandığı bir çalışma olduğunu ifade etti.
“TÜRKİYE’DE İLK KEZ ÜRETİLDİ”
Motor gövdesinin yaklaşık 2,5 MW gücündeki HUM 12V tipi içten yanmalı motor için üretildiğini belirten Melih Dirin, parçanın petrol ve doğal gaz üretim sistemlerinde kullanılacağını söyledi.
Dirin, motor gövdesinin Türkiye’de ilk kez bu büyüklükte ve silindir çapında üretildiğini belirterek, “Bu büyüklükte ve silindir çapında bir motor gövdesinin Türkiye’de ilk kez üretildiğini söyleyebiliriz. Üretim, yüksek ağırlıklı ve kompleks parçaların Türkiye’de geliştirilebildiğini göstermesi açısından önemlidir” dedi.
7 BİN 980 KİLOGRAMLIK MOTOR GÖVDESİ
Dirinler Döküm’ün üretim kapasitesine ilişkin bilgi veren Dirin, firmanın sfero dökümde 15 bin kilogram, pik dökümde ise 25 bin kilogram kapasiteye sahip olduğunu aktardı.
Geçmişte 25 bin kilograma kadar tek parça üretim gerçekleştirdiklerini belirten Dirin, 7 bin 980 kilogram ağırlığındaki motor gövdesinin firmanın bugüne kadar ürettiği en ağır parça olmadığını söyledi. Dirin, söz konusu parçanın motor bloğu grubundaki en ağır üretimlerden biri olduğunu kaydetti.
TASARIMDAN NİHAİ ÜRÜNE ÜÇ AYLIK SÜREÇ
Motor gövdesinin nihai ölçülerinin 4.800x1.100x850 milimetre olduğunu belirten Dirin, tasarım, üretim ve nihai ürün aşamalarının yaklaşık üç ay içerisinde tamamlandığını ifade etti.
Üretim sürecinde mühendislik deneyimi ile gelişmiş döküm teknolojilerinin birlikte kullanıldığını vurgulayan Dirin, projenin en önemli teknik aşamasının Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen üretim için doğru prosesin belirlenmesi olduğunu söyledi.
Dirin, “Mühendislik deneyimimiz ve farklı üretim yöntemlerini değerlendirerek uygun prosesi belirledik. Dökümden nihai ürüne kadar tüm aşamalar kalite kontrol prosedürleriyle takip edildi” diye konuştu.
MOTOR GÖVDESİNDE EN GJL 250 KULLANILDI
Motor gövdesinin üretiminde EN GJL 250 malzemenin tercih edildiğini belirten Dirin, bu seçimin malzemenin titreşim sönümleme, ısı dağılımı ve uygun mekanik özelliklerinden kaynaklandığını ifade etti.
EN GJL 250’nin motor gövdeleri açısından uygun özellikler sunduğunu belirten Dirin, üretimin bu malzeme kullanılarak gerçekleştirildiğini aktardı.
ÜRETİLEN MOTOR GÖVDESİ İHRAÇ EDİLECEK
Dirinler Döküm tarafından üretilen motor gövdesinin ihraç edileceği açıklandı. Melih Dirin, projenin Türkiye’nin yüksek katma değerli üretim ve ihracat kapasitesine katkı sağlayacağını belirtti.
Dirinler Döküm’ün üretiminin yaklaşık yüzde 90’ının ihraç edildiğini aktaran Dirin, “Proje, Türkiye’nin yüksek katma değerli üretim ve ihracat kapasitesine katkı sağlarken Dirinler Döküm’ün uluslararası üretim kabiliyetini de ortaya koyuyor” dedi.
HEDEF DAHA BÜYÜK VE KOMPLEKS PARÇALAR
Dirinler Döküm’ün gelecek dönemdeki hedefinin daha büyük, daha kompleks ve yüksek katma değerli parçalar üretmek olduğunu belirten Dirin, yeni projeleri üretim yetkinliğinin geliştirilmesi açısından değerlendirdiklerini söyledi.
Dirin, “Her yeni projeyi, ‘Türkiye’de bunu da üretebiliriz’ diyebileceğimiz yeni bir yetkinlik olarak görüyoruz. Dirinler Döküm, büyük hacimli teknolojik parçalarda uzman bir firma. Avrupa’da da aranan ve bilinen bir firmayız” ifadelerini kullandı.
Firmanın rüzgar enerjisi, gemi ve ağır makine sanayinin yanı sıra büyük valf ve vana sektörlerine yönelik üretim gerçekleştirdiğini belirten Dirin, Dirinler Döküm’ün yüksek teknoloji ürünü 3D kum yazıcı ile de çalışmalar yürüttüğünü sözlerine ekledi.




