Dünyanın en yaygın mesajlaşma platformlarından WhatsApp, kullanıcı güvenliğini artırmaya yönelik yeni bir özelliği test etmeye başladı. Meta tarafından geliştirilen “Scam Alert” (Dolandırıcılık Uyarısı), yapay zekadan yararlanarak sohbetlerdeki şüpheli mesajları tespit etmeyi amaçlıyor. Özellik şu aşamada sınırlı bir beta sürecinde kullanıcıların erişimine sunuluyor. Yeni sistem, sohbet sırasında şüpheli olarak değerlendirilen mesajları cihaz içi makine öğrenimi teknolojisiyle otomatik olarak analiz edecek. Bir mesajın dolandırıcılık girişimi olma ihtimalinin yüksek olduğu değerlendirilirse WhatsApp, sohbet ekranında kullanıcıya özel bir uyarı penceresi gösterecek. Bu uyarı yalnızca mesajı alan kişi tarafından görülebilecek. Sohbetin diğer tarafındaki kullanıcı, oluşturulan uyarıdan haberdar olmayacak.
KULLANICIYA SEÇİM HAKKI VERİLECEK
Uyarıyla karşılaşan kullanıcı, sohbetle ilgili kararı kendisi verecek. Kullanıcı isterse karşı tarafı engelleyebilecek, sohbeti WhatsApp’a şikayet edebilecek veya görüşmeye devam edebilecek. Böylece sistem tarafından şüpheli olarak değerlendirilen her sohbet için otomatik bir engelleme uygulanmayacak.
HATALI UYARILAR KALDIRILABİLECEK
Kullanıcının uyarının hatalı olduğunu düşünmesi durumunda farklı bir seçenek de sunulacak. Kullanıcı sohbeti “güvenilir” olarak işaretleyebilecek. Bu işlem sonrasında uyarı penceresi kaldırılacak ve aynı sohbet Scam Alert tarafından yeniden işaretlenmeyecek. Kullanıcılar ayrıca özelliğin doğruluk oranının geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla son 5 mesajı isteğe bağlı olarak WhatsApp ile paylaşmayı seçebilecek. Yapay zeka destekli güvenlik sistemlerinde kullanıcıların en fazla merak ettiği konulardan biri olan gizlilik konusunda da Meta’dan açıklama geldi. Meta yetkilileri, Scam Alert aktifken mesajların sınıflandırılması için herhangi bir mesaj içeriğinin kullanıcının cihazının dışına gönderilmediğini belirtti.
ANALİZ TELEFONUN KENDİSİNDE YAPILACAK
Sistemde kullanılan yapay zekâ modelinin mesajları doğrudan telefonun işlem gücünden yararlanarak yerel şekilde analiz edeceği belirtildi. Böylece şüpheli mesajların tespit edilmesi sırasında sınıflandırma işleminin cihaz üzerinde gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Özelliğin şu anda beta kapsamında test edildiği ve WhatsApp’ın kullanıcı güvenliğine yönelik geliştirmelerini sürdürdüğü bildirildi.




