Milyonlarca ev sahibini ve kiracıyı yakından ilgilendiren site aidatlarıyla ilgili önemli düzenleme TBMM’den geçti. Tapu Kanunu’nda değişiklik öngören teklifin yasalaşmasıyla birlikte aidat artışlarında yeni kurallar devreye girecek.

YETKİ KAT MALİKLERİNDE

Hürriyet’in haberine göre, yeni düzenlemeyle birlikte apartman ve site yöneticilerinin aidat konusunda tek başına karar alması sona erecek. Bundan sonra aidat ve avans miktarları kat malikleri kurulunun onayı olmadan belirlenemeyecek. Kanuna göre yöneticiler; bakım, onarım, temizlik, asansör giderleri, kalorifer ve sigorta gibi ortak giderler için gerekli avansı toplamakla yükümlü olacak. Ancak bu tutarların geçerli sayılması için kat maliklerinin onayı olması gerekecek.

GEÇİCİ AİDATLARA SINIR

İşletme projesinin henüz onaylanmadığı durumlarda yönetici en geç 3 ay içinde geçici bir işletme planı hazırlayacak. Hazırlanan plan kat maliklerine imza karşılığı ya da taahhütlü mektupla bildirilecek. Yeni işletme projesi kabul edilene kadar uygulanacak geçici aidat bedelleri ise bir önceki yılın yeniden değerleme oranını aşamayacak. Böylece yüksek aidat artışlarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Barcelona’nın Lefkoşa kampına Kasapoğlu’ndan destek
Barcelona’nın Lefkoşa kampına Kasapoğlu’ndan destek
İçeriği Görüntüle

YÖNETİM PLANI DEĞİŞİKLİĞİNDE YENİ ORAN

Yasayla birlikte toplu yapılardaki yönetim planı değişikliklerinde aranan çoğunluk şartı da değiştirildi. Daha önce 5’te 4 çoğunluk aranırken yeni düzenlemeyle birlikte bağımsız bölüm maliklerinin 3’te 2’sinin oyu yeterli olacak. Geçici yönetim hükümlerinin değiştirilmesinde de aynı oran uygulanacak. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından resmen yürürlüğe girecek. Yeni sistemle birlikte özellikle son dönemde sıkça gündeme gelen fahiş site aidatlarının kontrol altına alınması amaçlanıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ