Eskişehir ve çevresinde bu yıl tarım sektörü adeta felç oldu. Mart ve nisan aylarında yaşanan zirai don, sağanak ve dolu yağışları en çok kiraz üreticisini etkiledi. Rekoltede yaşanan dramatik düşüş, pazardaki fiyatlara da yansıdı. Yaz mevsiminin en gözde meyvesi olan kiraz, bu yıl “kırmızı altın” unvanını fazlasıyla hak eder hale geldi. Eskişehir pazarlarında kirazın kilosu 500 liraya kadar çıkarken, vatandaş taneyle alışveriş yapmaya başladı.
(Gerçekgündem)
Ziraat uzmanlarına göre bu yıl kiraz üretiminde yaklaşık yüzde 80’e varan bir kayıp yaşandı. Bu da pazarlarda ürünün neredeyse yok denecek kadar az bulunmasına neden oldu.
Üretici elindeki az miktardaki ürünü yüksek fiyata satmaya çalışırken, tüketici bu fiyatlara tepkili.
Eskişehir’de 30 yıldır pazarcılık yapan İlyas Erdağ, “Kirazın yüzde 20’si bile zor kalmış durumda. Bu ürün anca iç tüketimi karşılıyor. Talep çok, ürün az. Tane hesabı yapıyoruz, 5 liraya bir kiraz düşüyor” sözleriyle durumu özetledi.
Pazar esnafı İsmail Çobanoğlu ise fiyatların yaz sonuna kadar düşmeyeceğini vurguladı.
“Bahçelere don vurdu, bu yıl az olanı yüksek fiyata satmak zorundayız. 100 liralık kiraz 10-15 tane ediyor. Ne satabiliyoruz ne vatandaşa yetiyor” ifadelerini kullandı.
Alışveriş yapmak için pazara gelen Zeynep Demir, kirazın yüksek fiyatından yakınarak, “200 lira verdim, ama poşet neredeyse boş. Böyle giderse kimse alamaz. Yaz meyvesi lüks oldu artık” dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da bölgede yaptığı incelemeler sonrası yaşanan kaybın büyüklüğüne dikkat çekti.
Bayraktar, “Sıfırın altında 15-20 dereceleri gördük. Eskişehir’in bazı ilçelerinde kirazda ürün kaybı yüzde 100’e ulaştı” dedi.
Tüm bu gelişmelerin ardından kiraz eken az sayıda üretici bu yıl yüksek fiyatlarla kazanç sağlarken, çoğu üretici don ve yağışların etkisiyle büyük zarar gördü.
Fiyatların dengelenmesi ise kısa vadede zor görünüyor.