Dünyada turizm trendleri her geçen gün değişiyor. Dijital medya mecralarının yaygınlaşması, gündelik sosyal yaşamda dijital medyanın görünürlüğünün artması ile birlikte dünyadaki seyahat anlayışı da b...

Dünyada turizm trendleri her geçen gün değişiyor. Dijital medya mecralarının yaygınlaşması, gündelik sosyal yaşamda dijital medyanın görünürlüğünün artması ile birlikte dünyadaki seyahat anlayışı da baştan aşağıya değişime uğradı. Gastronomi turizmi ise bu süreçte kendini en çok gösteren alanlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Şubat ayında deprem felaketi yaşanan Kahramanmaraş, Adana, Hatay, Gaziantep, Adıyaman ve Osmaniye gibi şehirler aynı zamanda ülkemizdeki gastronomi zenginliğinin en önemli sembolleri arasındaydı. Hatay, Gaziantep ve Adana gastronomi turizmi alanında komşu şehirlerle kıyaslandığında birkaç adım önde olsa da deprem felaketinin yaraları sarılana kadar bu bölgede turizm hareketliliğinin eski günlere dönmesi zor gibi görünüyor. 14 Mayıs’ta düzenlenecek genel seçimlerin ardından hareketlenmeye başlayacak olan turizm sezonunda deneyim odaklı fırsatlar sunan işletmeler ve programların ilgi göreceği düşünülüyor. Bireysel ve bağımsız hareket eden kitlelerin ilgisini çekecek deneyim odaklı projelerin turizm sektörünü değiştirip dönüştüreceği çok açık. Bu nedenle turizm sektörünün paydaşlarının dijitalleşme konusunda hızlı adımlar atması, bu alandaki fırsatları yakından takip edip değerlendirmesi gerekiyor.

FESTİVALLER

Bir dönem Türkiye’yi mantar gibi saran festival benzeri etkinlikler birçok orta ölçekli yerleşim yeri için kendini tanıtma, geniş kitlelere ulaşma konusunda bir fırsat olarak görüldü. Birbirinin aynısı olan bu etkinliklerin çoğu yerel dokuyu hissettiren, kentin marka kimliğine katkı koyacak bir görüntüden uzak halde. Alanda tanınmış birkaç şarkıcının sahne aldığı, yeme-içme stantları ile panayır havasına dönüşen bu etkinliklerin nitelikli hale gelmesi, yerel doku ve kültürle uyum sağlaması şart. Yoksa ‘Anadolu Lezzetleri’ adı altında sucuk ve mangal servisi yapılan, bol gürültülü ve kime hizmet ettiği belli olmayan etkinliklerle vatandaşın parası har vurulup harman savruluyor. Yurt dışında iyi örnekleri bulunan yerel festival ve etkinlikler için illa yurt dışına gidip inceleme yapmaya gerek yok. Teknolojinin bu kadar geliştiği günümüzde internet ve sosyal medya üzerinden yapılacak basit bir aramayla iyi örneklerin Türkiye versiyonları da çok başarılı bir şekilde uygulanabilir.