AHMET BUĞRA TOKMAKOĞLU/EGE TELGRAF- Gelişen yapay zeka teknolojisiyle beraber hangi mesleklerin ön plana çıkacağını masaya yatırdık. Ortaya çarpıcı, bir o kadar da yararlı sonuçlar çıktı. Yapay zeka, sadece geleceğin değil bugünün de teknolojisi.  Yapay zeka ile başlayan teknolojik dönüşümün, kimi meslek grubunu ortadan kaldırırken kimi meslek grubunu da dönüştüreceği aşikar. İşte o mesleklerden bazıları… Deepfake (derin kurgu) tespit uzmanlığı. Yapay zekanın alt çalışma alanlarından biri olan deepfake, adını yavaş yavaş duymaya başladığımız ve yakın gelecekte de adını sıklıkla duyacağımız bir kavram. Derin kurgu adı verilen teknoloji, en temel haliyle derin öğrenme tekniği kullanılarak oluşturulan videolardaki "dijital yüz ve ses nakli. Yapay zeka kullanılarak oluşturan bu teknolojinin bugün geldiği noktada, dijital bir görüntüyü birkaç tıkla değiştirip yüzü, sesi, mimikleri ve konuşmasıyla kişilerin kendisinden ayırt edilemeyecek kadar inandırıcı, gerçek dışı videolar üretilebiliyor.

UZAY TURİZMİ

Yapay zekanın gelişmesiyle beraber ön plana çıkacak ikinci meslek, uzay turizm rehberliği. Elon Musk, Jeff Bezos gibi teknoloji girişimcilerinin de bu alana yönelmesi uzay konusundaki heyecanı ve merakı daha da artırıyor. Geçtiğimiz aylarda Gateway Vakfının 2027 yılında uzayda otel açılacağını duyurması da bu heyecanı bambaşka bir yöne taşıdı. Uzayda yaşamın başlaması ve otellerin açılacak olmasıyla birlikte birçok ihtiyacın karşılanması da gerekecek. Yaşanan teknolojik gelişmeler sonucu ön plana çıkacak diğer bir meslek, iklim teknolojileri uzmanlığı. Yakın geleceğin en önemli sorunlarından biri kuşkusuz ki kapımıza dayanan iklim değişikliğidir. Bu değişikliğin beraberinde getirdiği küresel ısınma gibi konuların yakın gelecekte insanlık için büyük sorunlar oluşturabileceği fikri her geçen gün artarken iklim değişikliği alanında yapılan çalışmalar yoğunlaşarak devam ediyor. Son dönemde en sık duyduğumuz kavramlardan biri hiç şüphesiz ki metaverse. Yapay zekanın katalizör görevi gördüğü metaversede kullanıcıların sayısı arttıkça olası tacizlerin, siber zorbalıkların, dolandırıcılıkların ve kara para aklama gibi suçların listesi de potansiyel şekilde genişleyecek. Bu problemlerin artmasıyla birlikte olayların önce takibinin yapılması, daha sonra da önüne geçilebilmesi için metaverse polisliği mesleği yakın zamanda ön plana çıkacaktır.

ARANAN MESLEK OLACAK

Günümüz teknolojilerinin pek çok ihtiyacını karşılayacak yapay zeka uzmanlığının, gelecekte de pek çok mesleğin doğmasına katkı sağlayacağı öngörülüyor. Yapay zeka geliştirici, yapay zeka destekli sağlık teknisyeni, yapay zeka eğitmeni, yapay zeka uzmanı, yapay zeka mühendisi , yapay zeka donanım uzmanı, yapay zeka araştırmacısı, yapay zeka teknolojileri uzmanı, yapay zeka ve finans uzmanı, yapay zeka pazarlamacılığı olarak da listelenebilir.