Nihat AK/EGE TELGRAF- Kahramanmaraşlı merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde yurttaşlar normal hayata dönebilmek için büyük mücadele ediyor. Depremzede illerdeki kadın üreticileri desteklemeyi amaçlayan Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın (KEDV) çalışmaları adeta can suyu oldu.

YAŞAM YENİDEN YEŞERSİN

Depremde yaşanan acıları en derinden hissettiklerini belirten Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın (KEDV) Kooperatifleşme Koordinatörü Ayşe Temiztaş, “Dernek olarak deprem bölgesinde yaşamın yeniden kurulabilmesi için ilk günden bu yana aktif olarak çalışıyoruz. Afet platformunda zaten yer alıyoruz. Acil ihtiyaçların karşılanmanın yanı sıra orta ve uzun vadeli bir dizi çalışma planladık ve bunları adım adım yaşama geçirmeye çalışıyoruz. Bunlardan biri de bölgedeki kadın kooperatiflerinin desteklenmesi. Kadınların liderliğinde yaşamın yeniden yeşertilmesi için öncelikle acil ihtiyaçların karşılanmasına, insani yardımları depremzedelere ulaştırmaya yoğunlaştık. Kırsalda tarım ve hayvancılığın sürdürülebilmesi için kadın çiftçileri mali olarak desteklemeye başladık. Kadın kooperatiflerinin ekonomik girişimlerini yeniden başlatabilmeleri çalışmalarımız sürüyor” dedi.

DAYANIŞMA KÖPRÜSÜ

Deprem bölgesindeki kız kardeşleriyle dayanışma köprüleri kurduklarını belirten KEDV Koordinatörü Temiztaş, “Bölgede faaliyet gösteren kooperatiflerin enkazdan kurtarabildikleri stok ürünlerin satışı, yeniden üretime başlamaları için hammadde temini ve ambalaj/ paketleme, resmî işlemlerini kolaylaştırma gibi birçok alanda desteğe ihtiyaç duyduklarını biliyoruz. Bu ihtiyaçların karşılanmasında kız kardeşlerimize destek olmak için bölgedeki kooperatiflerle, deprem bölgesi dışındaki kooperatifler arasında bir dayanışma ağı, köprüsü oluşturduk” diye konuştu.

KADIN KOOPERATİFLERİ KARDEŞ

Deprem bölgesindeki kadın kooperatifleriyle bir eşleştirme programı uyguladıklarını vurgulayan KEDV Koordinatörü Ayşe Temiztaş, “Deprem bölgesi dışından 34 kadın kooperatifi ile deprem bölgesinden 46 kadın kooperatifi kardeş oldular. KEDV ve SİMURG Kadın Kooperatifleri Birliği’nin başlattığı bu uygulama kooperatifler arasındaki dayanışmayı güçlendirdiği gibi yeniden ayağa kalkma sürecini de kolaylaştırıyor. Çok sayıda kooperatif deprem bölgesindeki kooperatiflerin ürünlerinin satışını gerçekleştiriyor. Yakın zamanda bu ürünlerin satışı için farklı pazar alanlarını da değerlendirmeyi düşünüyoruz. Bu konuda yerel yönetimlerden destek bekliyoruz. Kadın dayanışmasının, kooperatifler arası dayanışmanın yaralarımızı hızlıca sarmada, iyileşmemizde önemli bir güç olduğuna inanıyoruz” şeklinde konuştu.

DAYANIŞMA GÜÇLENDİRİR

Kadın kooperatiflerini daha görünür kılmak için önemli çalışmalar ortaya koyduklarını belirten Ege Kadın Buluşması Platformu Koordinatörü Şengül Baysak ise, “Kadın kooperatiflerini tanıtmak, görünürlüğünü arttırmak ve kendi aralarında deneyim paylaşımı sağlamak için düzenlediğimiz 13 çevrimiçi toplantıda 37 kadın kooperatifi ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı tanıtılmış ve toplantıya 946 kadın katılmıştır. Son toplantımızda deprem bölgesindeki kadın kooperatifleri ile koordinasyonu dayanışmayı sağlamak, ürünlerinin satışlarına destek olmak adına onları destekçileri ile buluşturduk. Ege Kadın Buluşması Platformu olarak 8 ilde yürüttüğümüz sürdürülen proje çalışmalarımızın odak noktasına deprem bölgesindeki kadın ve çocukların acil ihtiyaçları, üretim ve istihdama yönelik çalışmaları almış bulunuyoruz. Bir kalkınma modeli olarak Kadın kooperatiflerinin bölgede güçlendirilmesi için en üst seviyede desteklerimizi sürdüreceğiz. Dayanışma güçlendirir” diye konuştu.

YÜREĞİMİN YARISI ORADA

Alaşehir Kadın Kooperatifi Başkanı Selen Türker Öküzcüoğlu da, “Depremden sonra Kahramanmaraş Türkoğlu Mutlu Besin Kadın Kooperatifi Başkanı Cennet Polat’ın yanına gittim. Çünkü ilk günde kaybı olduğu halde kendisini toparlayıp kendisi zor durumda olduğu halde çevresindekilere yardım eden bir kadın kooperatifi modeli vardı orada. Çok büyük zorluklarla kooperatifi kurmuş. Ailesi bile reddetmiş. Dik duran bir kooperatif başkanı. Bana ‘Ben kooperatifimizi bu günler için kurmuşum’ dedi. Çünkü tüm Türkiye’deki kooperatifçilerden ona destek yağdı. Bütün bu destekleri hak eden yerlere sabahtan başlayarak kendi arabası ve imkanlarıyla imkansızlıkların arasından çıkarak zor durumda olan insanlara dağıttı. Ben de onun çalışmalarına orada destek oldum. Bunları yaşamak farklı duygular. Hala aklım orada. Cennet hala çadırda yaşıyor. Defne’deki kadın kooperatifi yerle bir. Mersinle Defne arasında mekik dokuyorlar. Aklımın yüreğimin yarısı orada. Onlar normal yaşama kavuşmadıkça rahat yaşamaya bizlerinde hakkı yok diye düşünüyorum. Oradakilere manevi destek olduk. Kardeş kooperatifimiz oldu. Her ihtiyaçlarında bizi arıyorlar. Onları form dolduracak bir bilgisayarları bile yok. Onların yerine biz buradan yapıyoruz. Onların yaralarını daha çabuk sarılması için destek veriyoruz. KEDV aracılığıyla kardeş kadın kooperatiflerimizi eşleştirmiş olduk. Güçlü ve hızlı iletişim ağlarımızı kurduk. Oradan onların satamadıkları ürünleri paraya döndürmek için ne gerekiyor ise birbirimize destek veriyoruz. Maddi manevi desteğe en önemlisi de işe ihtiyaçları var oradaki kadınlarımızın. Onları ne kadar hayata çekebilir isek o kadar güçlü olurlar. Onların üretim yapabilmeleri için ihtiyaç duydukları araç ve gereçlerin teminine kooperatiflerimiz destek verilebilir. Onların ürünleri satın alınarak yurttaşlarımız destek olunabilir” dedi.