Ahmet BUĞRA TOKMAKOĞLU-EGE TELGRAF- İzmir Kantinciler Odası Başkanı Özgür Yavuz bir buçuk yıllık görev süresince hiçbir okulda zehirlenme vakasının olmadığını vurguladı ve kendi üzerine düşen görevi tam olarak yaptığı için bu kadar net konuştuğunu söyledi. Meslektaşları adına konuşmasına devam eden Yavuz hiçbir meslektaşının kendi yemediği ürünü çocuklara satmadığını da ifade etti.

YASAKLI ÜRÜNLER İFADESİNİ KABUL ETMİYORUM

Yasaklı ürünler ile ilgili olarak konuşan Yavuz bu ifadeyi kabul etmediğini belirterek “bu ifade yerine satışa uygun olmayan ürünler demeyi tercih ediyorum. Bu konuyla ilgili de bakanlıklarla konuşarak istişarelerde bulundum” dedi. Sağlık bakanlığının gönderdiği genelgede yasaklı ürünler listesinin genelleme şeklinde yayınlandığını belirten Yavuz, buradaki amacın obezite ile mücadele etmek olduğunu belirterek “Sağlık bakanlığı her onay verdiği ürün için satışın serbest olduğunu söylüyor. Bizlerde bu durumda elimizdeki şekerli ürünler gruplarına dikkat ediyoruz. Bizlerde veliler gibi çocuklarımızın sağlıklı beslenmesini istiyoruz” dedi bu konuyla ilgili tüm sorun ve sıkıntıların takipçisi olduklarını belirtti.

PANDEMİDE KANTİNCİLER ÇOK SIKINTI ÇEKTİ

Bir kantinin alınması ve işletilmesi süreciyle ilgilide açıklamalarda bulunan Yavuz, kantin ihale ücretlerinin öğrenci sayısına göre açıldığını belirtti ve bu sözleşmelerin her yıl tefe tüfe oranlarına göre yenilendiğini söyledi. Pandemide en çok etkilenen iş kollarından birinin kantinler olduğunu söyleyen Yavuz, “Bizler hiç iş yapmadan iki yıl boyunca kapalı kaldık. Bu bizleri çok zorladı. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Bakanımıza derdimizi anlattık, onlara buradan teşekkür ediyorum onların yardımıyla bir yıl süresince yarım kira ödedik. Daha sonraki süreçte enflasyonun artması sonucu kira ücretleri zamlandı. Bu zamların çocuklara yansımaması içinde kira oranımız yüzde yirmi beşte sabit tutuldu. Eğer bu zam oranını sabitlemeseydik kantincilerin yarısı işi bırakırdı. Bu yardımlardan dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Milli Eğitim Bakanımıza, İzmir Esnaf Odası Başkanımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

TEKELLEŞMEYİ ÖNLEMEYİ ÇALIŞIYORUZ

Kantinlerde tekelleşmeyi önlemek içinse kantin işletmecilerinden istedikleri belgelerden birinin “başka bir kantini olmadığına dair” bir belge talebinde bulunduklarını belirten Yavuz, bu şekilde sektörde tekelleşmeyi ve bu tekelleşmenin doğurabileceği sonuçları önlemek istediklerini ifade etti.

YARDIMLARIMIZ DEVAM EDECEK

Şehit çocuklarına kantinlerde yardımların devam ettiğini de belirten Yavuz, “Sadece şehit çocuklarına değil depremden etkilenip İzmir’e göç eden öğrencilerimize de yardımlarımız var. Deprem felaketi süresince oda olarak meslektaşlarımla birlikte gücümüzün yettiği kadar yardımlarda bulunduk. Depremden etkilenen çocuklarımızın buraya göç etmeleriyle onlara da yardımlara devam edeceğiz. Kantinde çalışan hiçbir meslektaşım bu teklifi geri çevirmedi. Bizlerde birer anne baba olduğumuz için bu yardıma devam edeceğiz” dedi. Öğrencilere yapılan yardımlarla ilgili ise bu konuyu öğrenciye hiçbir şekilde hissettirmeden yapmaya devam ediyoruz. Hassas bir konu hem bizler hem okul aile birlikleri bu konularda titizlikle çalışıyoruz dedi.

ZAMLAR FİYAT LİSTESİNİ ETKİLEDİ

Kantinlerdeki fiyat listesi geçtiğimiz yıllara göre bu sene iki defa güncellenmesi ile ilgili olarak ise “Bu zamana kadar senelik çıkıyordu ancak bu sene zamlardan dolayı iki defa çıktı. Meslektaşlarımın bu konuda zamları her zaman çocuklara yansıtmadan çalışıyor. 35 lira olan sandviçleri 15 liraya satan meslektaşlarım var. Ancak fiyat listesinden daha fazlaya satan biri olursa tabi ki bu konuda gerekli itirazları yaparız” diyerek öğrencilerin mağdur olmaması için çalıştıklarını vurguladı.

KANTİNCİLERE MÜJDE

Yayının sonunda tüm kantinciler için bir müjde veren Yavuz, “3 Haziran tarihinde Buca Yörükovası’nda piknik şenliğimiz olacak. Buradan tüm meslektaşlarımı davet ediyorum. Sabah saat 10’da başlayacak etkinliğimiz aynı çocukluğumuzdaki gibi olacak” dedi.