Eskişehir’de uzun yıllardır aktarlık yapan Metin Ağılönü, mevsim geçişlerinde hava sıcaklıklarında yaşanan dalgalanmaların vücut direncini etkileyebildiğini belirterek vatandaşlara doğal ürünler konusunda önerilerde bulundu. Ağılönü, dağ kekiği, andız, kozalak ve keçiboynuzu pekmezleri ile propolis, arı sütü ve ginseng gibi ürünlere dikkat çekti.

DAĞ KEKİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

Mevsim geçişlerinde yaşanan sıcaklık değişimlerinin hastalık riskini artırabildiğini ve vücut direncinin düşebildiğini belirten Ağılönü, özellikle dağ kekiğinin kullanımına ilişkin bilgi verdi.

Güllü’nün ölümünde yeni görüntü! Tanık savcılıkta o anları böyle canlandırdı
Güllü’nün ölümünde yeni görüntü! Tanık savcılıkta o anları böyle canlandırdı
İçeriği Görüntüle

Halk arasında “zahter” olarak da bilinen dağ kekiğinin ağız yoluyla bulaşan mikroplara karşı kullanılabileceğini belirten Metin Ağılönü, "Halk arasında 'zahter' olarak da bilinen dağ kekiği oldukça etkilidir ve mikrop kırıcı özelliği vardır. Bir tutam kekik çay gibi demlenip içilebilir ya da ağızda gargara yapılarak kullanılabilir. Bu yöntemle ağız yoluyla girebilecek mikropların kırılması sağlanabilir" dedi.

FARKLI PEKMEZ ÇEŞİTLERİNİ ÖNERDİ

Ağılönü, farklı pekmez türlerinin de vücut direncini desteklemek amacıyla kullanılabileceğini söyledi. Özellikle keçiboynuzu pekmezinin sabahları tüketilebileceğini belirten Ağılönü, andız ve kozalak pekmezlerine de dikkat çekti.

Ağılönü, "Keçiboynuzu pekmezini sabahları aç karnına bir tatlı kaşığı, isteğe göre akşamları da bir tatlı kaşığı tüketmelerini öneriyoruz. Bu pekmez vücudun direncini artırır. KOAH, astım ve öksürük şikayetleri olanlar ise andız ve kozalak pekmezini tercih edebilirler. Kozalak, andız ve keçiboynuzu pekmezleri düzenli tüketildiğinde bağışıklığı destekler. Ayrıca damla şeklinde 4-5 damla suya katılarak sabah aç karnına içilen propolis, arı sütü ve ginseng de direnci yüksek tutar" şeklinde konuştu.

SU TÜKETİMİ SADECE YAZ AYLARIYLA SINIRLI DEĞİL

Vücudun su ihtiyacının yılın her döneminde devam ettiğini belirten Ağılönü, yalnızca sıcak havalarda su tüketilmesi gerektiği yönündeki düşüncenin doğru olmadığını ifade etti.

Ağılönü, "Sadece yazın terlediğimiz için su içilir gibi bir algı var ama vücudun her zaman suya ihtiyacı vardır. Bunun yanı sıra adaçayı, ıhlamur, zencefil, zerdeçal ve çörek otu gibi bitkisel ürünler de mikroplara karşı koruma sağlar ve vücut direncini güçlü tutar" ifadelerini kullandı.

Tüm detaylar aktarıldı: Mevsim geçişlerinde yaşanan sıcaklık değişimleri, vücut direnciyle ilgili açıklamalar, dağ kekiğinin kullanımı, zahter ifadesi, pekmez çeşitleri, propolis, arı sütü ve ginseng önerileri, su tüketimine ilişkin açıklamalar ile adaçayı, ıhlamur, zencefil, zerdeçal ve çörek otuna yönelik değerlendirmeler metne dahil edildi. Tırnak içindeki açıklamalara dokunulmadı.

Kaynak: İHA