Geçtiğimiz hafta Ege Telgraf'ın gündeme getirdiği ve çeşitli tartışmalara yol açan belediyenin 32 fayton atına ilişkin nakil kararı sonrasında sivil toplum örgütlerinden de büyük bir tepki geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin nostaljik fayton devrini kapatan kararının ardından Sasalı'da bulunan Doğal Yaşam Parkı'na taşınan 32 at, sağlık hizmetlerinde kullanılmak üzere Ankara Üniversitesi'ne gönderilmiş, ardından konu belediye meclisine de taşınmıştı. Başkan Tunç Soyer'in tanesine 7 bin 500 lira ödenen atları geçici süreliğine aldıklarını açıklaması ve belediye olarak atlara yeterli koşulları bulunmadığını belirtmesine karşın önce muhalefet, peşinden de HAYTAP'tan (Hayvan Hakları Federasyonu) tepki geldi. Ege Telgraf'a açıklamalarda bulunan HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, nakil kararıyla ilgili haberleri olmadığını, ayrıca kendilerinin de reklam malzemesi olarak kullandığını söyledi. Önder, atların geri getirilmesini için mücadele edeceklerini de duyurdu.

"Geri istiyoruz"

Gelinen süreçle ilgili açıklamada bulunan ve konuya dair önemli açıklamalar yapan Haytap İzmir Temsilcisi Esin Önder şunları dile getirdi: "Bir haftadır bu işin peşindeyiz. Geçtiğimiz hafta bu haberi alır almaz önce Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile belediye yetkililerine ulaşmaya çalıştık ve mesaj gönderdik. Ancak ne yazık ki hiç kimseden bir yanıt alamadık. Önce atların nerede olduğunu öğrenmeye çalıştık. Belediye bu konu üzerine dilekçeler gönderdik. Zaten Tunç Bey de bu konuya ilişkin meclis toplantısında bir açıklamada bulunmuş. Bunları geçici aldık ve serum üretimi için Ankara'ya gönderdik ifadelerini kullanmış. Fakat bu faytonlar kaldırılırken ve atlar Sasalı'ya alınırken bize hiç de öyle geçici denilmemişti. Biz bu konuda çok üzdüler. Konunun takipçisiyiz. Eğer o atlar orada serum üretimi için kullanılacaksa geri istiyoruz. Serum üretimiyle ilgili detayları da araştırıyoruz. Doktor ve veteriner hekim yöneticilerimiz bununla ilgili bir araştırma yapıyor. Ankara'daki temsilcilerimiz de gidip yerinde o atları inceleyecekler. Ancak biz bu konuda çok ciddi bir hayal kırıklığı içindeyiz. Atlardan serum nasıl alınıyor, araştırdıktan sonra eğer o hayvanlar kötü bir muamele ile karşı karşıya ise geri isteyeceğiz."

"Bize reklam yaptırdılar"

Kurum olarak faytonların kaldırılması için kampanya başlattıklarından ötürü son gelişmelerin ardından tepkiyle karşılaştıklarına da dikkat çeken HAYTAP Temsilcisi Önder, "Bizlere atların geçici süreliğine alındığını en başında söylemediler. Kesinlikle böyle bir şey yoktu. Biz atların Ankara'ya gönderildiğini de basından öğrendik. Madem bu işi birlikte yaptık, belediyenin bu konuda, bu kararı almadan önce bize danışması gerekirdi. O yüzden çok kırgınız. Daha fazla vakit geçmeden bu atları geri almak için uğraşıyoruz. Gelişmeleri öğrendikten sonra belediye ile görüşeceğiz ve izleyeceğimiz yol da belli olacak. Gerekirse eylem de yapacağız. Şu anda belediyeden gerek Başkan Tunç Soyer olsun, gerek bürokratlar olsun, gerekse Doğal Yaşam Parkı Müdürlüğü olsun, hiçbir şekilde bilgi alamadık. Bugüne dek her telefonumuza çıkan yetkililer şimdi bize yanıt vermiyor. Biz bir kere öncelikle yapılan o protokolü görmek istiyoruz. Belediye yetkilileri bize dilekçe yazın, sorularınızı yazılı cevaplayalım diyorlar. Nereden nereye geldik? CHP'li milletvekillerine de sorunu aktardık. Onlardan da yardım talep ettik. Bize telefon açıp Doğal Yaşam Parkı'na çağıran, gelin atlara nasıl bakıldığını, durumunu yerinde görün diyen İzmir Büyükşehir Belediyesi idi. Resmen kendi reklamlarını yaptırdılar ve bizi kullandılar. Ama atlar giderken haber bile vermediler. Oysa ki atların durumu da çok iyiydi, güzel bakılıyordu. Biz bu hayvanların özgürce yaşam haklarını savunuyoruz" dedi. Erman Şentürk / Özel Haber