MEMDUH GÜNEY- EGE TELGRAF - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Meslek Fabrikası olarak kullandığı eski DGM binası için geçtiğimiz günlerde tahliye tebligatı Kaymakamlık tarafından iletildi. Tahliye tebligatının iletilmesinin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, ilçe belediye başkanları, CHP İzmir İl Örgütü ve İzmirliler sabah saatlerinde Meslek Fabrikasında toplandı. Meslek Fabrikası’nda bekleyiş sürerken idari mahkeme tarafından alınan karar sonrası idari mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı.

“ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMA KARARLIĞINDAYIZ”

Yürütmeyi durdurma kararının alınmasının ardından Başkan Cemil Tugay, Meslek Fabrikası’nda açıklamalarda bulundu. Tugay, “Tahliye kararı bildirilmişti ve bugün tahliye edileceğine dair bir karar vardı. Bunun doğru olmadığını hukuki sürecin devam ettiğini ve süreç sonlanmadan yüzde yüz haklı olduğumuza inandığımızdan dolayı hizmet binamızı terk etmeyi vicdanen dopru bulmadığımızı söylemiştik. Bugün İzmirliler buraya toplansın diye bir çağrıda bulunmadım ama buraya geleceğimi ve halkın beş yıllığına İZBB’yi yönetme iradesi verdiğini ve karşı duruş sergileyeceğimi söylemişti. Bu nedenle sabah buraya geldik. Meclis üyelerimiz kendi aralarında bir karar aldı ve yanımıza geldi. Parti örgütümüzde kendiliğinden buraya geldi. Sivil toplum kuruluşlarımız başta TMMOB, İzmir Barosu, Tabip Odası ve sendikalar temsilcileriyle beraber kararı yanlış bulduklarını ifade etti. Bizim için çok üzücü bir süreç olduğunu ifade etmek isterim. Böyle bir durumu yaşamak hepimizi derinden üzüyor ama ne yazık ki ülkemizin zaman zaman yaşadığı gerçekler bunlar. Ne kadar iyi niyetli olsak da bize bu tür şeyler bazen yaşatılıyor. Her durumda görevimizin ve sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Üzerimize ne düşüyorsa yapma kararlılığındayız” dedi.

“KİMSENİN MÜLKİYETİNİN TEMİNATI YOK”

Sabah saatlerinden itibaren hukuki girişimlerin sürdürüldüğünü aktaran Tugay, “Hukukçu arkadaşlarımızın yaptığı pek çok başvuru var. Yürütmeyi durdurmak ya da zorla tahliyeyi engellemek için yapılmış olan. İdari mahkeme 15 günlük yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bunu duyduğumuz zaman derin bir nefes aldık. Ancak durum şudur; Halen çok haksız ve yanlış bir şekilde hem meslek fabrikamız hem başka binalarımız bize bilgi verilemeden Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetine geçmiş durumda. Bunun dayandığı kanun maddesi olarak CHP anayasa mahkemesine iptal için başvurdu orada da süreç devam ediyor. İstanbul başta olmak üzere pek çok başka şehrin yaşadığı bir sorun bu. Sadece bizim yaşadığımız bir durum değil bu. Bugün burada konuşurken öğrendik ki Agora’nın hemen arkasında Tarihi Namazgah Hamamı kamulaştırılarak Vakıflar’a geçti. Namazgah Hamamı’nın restorasyonuna belediyenin ciddi bir para harcadı. Birçok yapı tehdit altında. Kesinlikle doğru kararlar değil. Kimsenin mülkiyetinin teminatı yok demektir. Adalet mülkiyetleri koruma konusunda üzerinde düşeni yapmazsa hepimiz her türlü hakkımızı kaybetmekle karşı karşıyayız. Mahkememize yargımıza güveniyorum. Hukuku en doğru şekilde uygulamak insanların kamusal haklarını korumak için üzerine düşeni yapmaya hazır pek çok hakim ve savcımız olduğunu biliyorum. Sürecin sonunda adaletin sağlanacağına inanıyorum. Süreci hukuken takip etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Tugay 1-6

“KAVGA ETME AMACIMIZ YOK”

Açıklamalarına devam eden Tugay, “Belediyenin hiçbir malı ve mülkü belediyenin başkanlarının üzerine tapulu değil. Bizler geçici olarak halk tarafından görevlendirilmiş insanlarız. Bundan kişisel olarak kazancımız olmayacak. Asla kavga etmekten ve çatışmaktan memnun değiliz. Görevimiz insanlara hizmet etmek. Bu bina Atatürk’ün İzmir’e kamusal bir bina olarak kamulaştırdığı bir binadır. O günden bugüne İzmir’in malıdır. Buraya yapılan harcamalarla ve hizmetlerle İzmir’e ve İzmirlilere hizmet için kullanılmaktadır. Burası benim için bir emanettir. Kimse bizden bu emanete ihanet etmemizi beklememizin. Bizler bunları koruyabildiğimiz sürece teslim aldığımız bayrağı bizden sonraki arkadaşlarımıza teslim edebildiğimiz sürece görevimizi yerine getirmiş olacağız. Biz bu memleketin evlatlarıyız amacımız hizmet etmek. Bu yüzden bizi herhangi bir çatışmanın tartışmanın içerisine kimsenin çekmesini istemiyoruz. 15 günlük yürütmeyi durdurma kararı çıkmışken Vakıflar Genel Müdürlüğü’nü ve onları ısrarla savunan siyasetçileri bu konu üzerine bir daha düşünmeye davet ediyorum. Asla yanlış bir kararın altında hiç kimsenin imzası olmamalıdır. Bu nedenle bir daha değerlendirsinler hizmet binalarını elimizden almasınlar İzmir’de bunu yapmayı kendilerine hak olarak görmesinler. Devletin kurumlarıyla ihtiyaç halinde zaten uyumlu çalışıyoruz. Mülkiyeti belediyeye ait yüzlerce kamu binası başka kurumlar tarafından kullanılıyor. Halkımıza hizmet ettikleri sürece helal olsun. Aynı anlayışı belediye içinde bekliyoruz. Belediyede halka hizmet eden bir devlet kurumudur. Özerk bir yapı değildir. Bu duruma bizleri düşürenler bu gözle bakarlarsa ne kadar büyük bir yanlış yaptıklarını bir kez daha anlarlar. Türkiye Cumhuriyeti pek çok sıkıntıyla uğraşıyor İzmir’de bundan nasibini alıyor. Son bir hafta on günde akaryakıta gelen zamlar düşünürsek bunların yükünü belediye sindirmeye çalışıyor ve halka yansıtmamak için çaba gösteriyor. Bizim devletimizin diğer kurumlarıyla uyum içerisinde çalışmaya ihtiyaç var. Birbirimizi aşağıya çekerek siyaset yapıyorsak bizler yanlış siyasetçileriz. Benim ve arkadaşlarımın halka dönük hiçbir hizmeti engelleme çabası içerisinde olmadığını bizden yardım ve destek isteyen herkese koştuğumuzu bilmenizi isterim. Bunu onlarda biliyor bizde biliyoruz” diye konuştu.

İzmirli dövme sanatçısından motosikletle Roma yolculuğu: Kadınlara ilham olacak
İzmirli dövme sanatçısından motosikletle Roma yolculuğu: Kadınlara ilham olacak
İçeriği Görüntüle

“BİRLİKTE SAHİP ÇIKALIM”

Başkan Tugay son olarak “Vakıflar bugün yüzlerce binayı kirayı veriyor. Sayıştay raporlarından anlıyoruz ki kiraları tahsil edemiyor. İzmir’de bugün kullanmadıkları birçok yapı var. Bunları daha aktif nasıl kullanabiliriz bunu da konuşmaya hazırız. Bizler halka hizmet amacı güden her türlü çabanın yanındayız. Asla kavga etmek istemiyoruz. Bu söylediklerim onlara erişir ve iyi niyetle söylediklerimizi fark ederler. Yanlış kararlardan geri dönülür ve halka hizmeti önceleyerek hep beraber çalışabiliriz. Yürütmeyi durdurma kararı alan mahkememize teşekkür ediyorum. İzmir’e çağrımdır; İzmir’in her türlü değerine hep beraber sahip çıkalım ve kimsenin haksızlığa uğramasına izin vermeyelim” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: EGE TELGRAF