Ekonomi

İlk işlem gününde tavan oldu! Orzaks Halka Arz gelirinin 1,41 milyar TL'lik bölümünü şirkete aktardı!

Orzaks İlaç, halka arz kapsamında ortak satışından elde edilen 1,41 milyar TL'nin şirket hesaplarına aktarıldığını ve bu tutarın ilişkili taraflardan olan diğer alacak bakiyesinin azaltılmasında kullanılacağını açıkladı

Abone Ol

İlaç ve kimya sektöründe faaliyet gösteren Orzaks İlaç ve Kimya Sanayi Ticaret A.Ş., halka arz kapsamında ortak satışı yoluyla elde edilen 1,41 milyar TL'nin tamamının şirket hesaplarına aktarıldığını duyurdu. Şirket açıklamasına göre söz konusu tutar, ilişkili taraflardan olan diğer alacak bakiyesinin azaltılması amacıyla kullanılacak. 31 Mart 2026 finansal tablolarında, Pay Tebliği'nin 5. maddesinin 6. fıkrasında belirtilen sınırın üzerinde ilişkili taraflardan diğer alacak bakiyesi bulunduğu tespit edilirken, bu duruma ilişkin olarak 18 Mayıs 2026 tarihinde hem şirket hem de ortak Yunus Emre ALİMOĞLU tarafından taahhüt verildi. SPK tarafından 24 Haziran 2026 tarihinde onaylanan halka arz izahnamesinde de ortak satışından elde edilecek fonun ilişkili taraflardan kalan diğer alacak bakiyelerinin kapatılmasında kullanılacağı ve Pay Tebliği'nin ilgili hükmünün dolanılmasına yol açacak şekilde şirketin yeniden alacaklı konuma getirilmeyeceği taahhüt edildi.

2 İŞ GÜNLÜK SÜRE

Taahhüt kapsamında, Yunus Emre ALİMOĞLU tarafından halka arzda satılan paylardan elde edilen 1,41 milyar TL, şirketin yüzde 48,21 oranında pay sahibi olduğu Alyors Sağlık ve Gıda Teknolojileri Sanayi Ticaret A.Ş.'den olan diğer alacak bakiyesinin azaltılması amacıyla şirket hesaplarına aktarıldı. Açıklamada, fonun elde edilmesini takip eden 2 iş günü içerisinde ilgili alacak bakiyesinin kapatılmasının taahhüt edildiği bilgisine de yer verildi. Şirket, bu işlemin daha önce kamuoyuna açıklanan taahhüt doğrultusunda gerçekleştirildiğini bildirdi.

ORZAX TAVAN FİYATLA BAŞLADI

Pay başına 69 TL'den halka arz edilen ORZAX hisseleri, Borsa İstanbul Yıldız Pazar'daki ilk işlem gününde yüzde 10 yükselerek 75,90 TL tavan fiyata ulaştı. Halka arzın ardından değerlendirmelerde bulunan Orzaks İlaç Üst Yöneticisi (CEO) Alimoğlu, "Bugüne kadar yatırımlarımızı büyük oranda özkaynaklarımızla yürüttük. Halka arzdan elde edilen kaynak, projelerimizi daha güvenli ve güçlü bir şekilde sürdürmemizi sağlayacak." dedi. Alimoğlu ayrıca 2028 yılına kadar kutu bazında yıllık ortalama yüzde 20'nin üzerinde büyüme, Ar-Ge yatırımlarının kesintisiz sürdürülmesi ve ihracat gelirlerinin toplam gelirler içindeki payının yüzde 12'nin üzerine çıkarılması hedeflerini açıkladı. Türkiye'deki takviye edici gıda pazarına ilişkin değerlendirmesinde ise "Sektörde Yerli Üretici Payı Yüzde 80'e Ulaştı" ifadesini kullanarak, "Türkiye'de takviye edici gıda pazarına ilk girdiğimiz dönemde yerli üretici bulunmuyordu. Bugün yerli üreticilerin pazardaki payı yüzde 80'e ulaştı. Türk takviye edici gıda sektörünün büyüme rotası artık tamamen yurt dışı pazarlara çevrilmiş durumda." dedi.