İstanbul’da etkili olan şiddetli yağışın ardından yeni bir uyarı geldi. Kentte metrekareye düşen 104 kilogram yağışın toprağı büyük ölçüde suya doyurduğunu belirten Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, yeni yağışların su baskını ve ulaşım sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti. Özellikle sabah saatlerinde riskin artabileceğini belirten Kadıoğlu, ağaç devrilmesi tehlikesine karşı da uyarıda bulundu.
TOPRAK SUYA DOYDU, YENİ YAĞIŞLAR RİSKİ ARTIRIYOR
İstanbul’da sel ve su baskınlarına neden olan yağışların ardından gözler yeni hava koşullarına çevrildi. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kentte ölçülen 104 milimetrelik yağışın toprağın su tutma kapasitesini büyük ölçüde doldurduğunu belirtti.
Kadıoğlu, bu nedenle beklenen 15-20 milimetrelik yeni yağışın bile önemli miktarda yüzey akışına neden olabileceğini ifade etti. Uzman isim, risk değerlendirmesi yapılırken yalnızca yeni yağışın değil, art arda gelen yağışların toplam etkisinin de dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

TIKANAN MAZGALLAR VE ALT GEÇİTLER YENİDEN RİSK OLUŞTURABİLİR
Şiddetli yağış sırasında taşan rögarlar, yaprak ve çamurla tıkanan mazgallar ile suyla dolan alt geçitlerin gece boyunca tamamen boşalmaması, aynı bölgelerde yeniden su birikmesine neden olabilir. Kadıoğlu, özellikle Büyükdere Caddesi, TEM bağlantıları ve Ayazağa yönündeki çukur kesimlerin yakından takip edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bu noktalarda oluşabilecek su birikintilerinin sabah saatlerinde trafiği olumsuz etkileyebileceği belirtildi.

ISLAK TOPRAK AĞAÇ DEVRİLMESİ RİSKİNİ ARTIRIYOR
Yağışların ardından toprağın gevşemesi, ağaçların kökleriyle zemine tutunmasını zorlaştırabiliyor. Prof. Dr. Kadıoğlu, ıslak zemine kuvvetli rüzgârın da eklenmesiyle ağaç devrilmesi riskinin yükseldiğini ifade etti. Rüzgârın saatte 60 kilometre civarındaki hamlelerinin tehlikeyi artırabileceğini belirten Kadıoğlu, özellikle kampüs içindeki ağaçlı yolların, otopark kenarlarının ve yaya güzergâhlarının kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı.

SABAH TRAFİĞİ ÖNCESİ KRİTİK SAATLER
Uzman isim, gece boyunca oluşabilecek su birikintilerinin yağış hafiflese bile sabah saatlerinde sürücüler için tehlike yaratabileceğini belirtti. Özellikle 00.00-07.00 saatleri arasında yollarda birikebilecek suların, işe gidiş saatlerinde ulaşımı aksatabileceği uyarısı yapıldı.
Kadıoğlu, sabah 07.00-09.30 saatleri arasındaki yoğun trafik öncesinde suyun tahliye edilememesi durumunda gecikmelerin yaşanabileceğine dikkat çekti. İstanbul’da yağışın ardından ulaşımın henüz tamamen normale dönmemiş olması da olası aksamaların etkisini artırabilecek unsurlar arasında gösterildi.




