İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl “Edebiyat İyileştirir” temasıyla düzenlenen 10. İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali, 24-27 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildi. Dört gün süren festivalde edebiyat, söyleşi, belgesel, tiyatro ve farklı sanat disiplinleriyle bir araya geldi. Şair Haydar Ergülen’in festival direktörlüğünü üstlendiği organizasyonun onur konukları Alberto Manguel ve Zülfü Livaneli oldu. 24 Eylül’de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) başlayan festival, İzmir Sanat Kültür Merkezi, Bergama Kültür Merkezi ve kentin farklı noktalarındaki etkinliklerle devam etti. Festivalin açılış programında lise öğrencilerine yönelik düzenlenen şiir, öykü ve deneme yarışmasının ödülleri de sahiplerine verildi. Dört gün boyunca gerçekleştirilen etkinliklerde “Edebiyat İyileştirir” teması farklı hikâyeler, düşünceler ve deneyimler üzerinden ele alındı.

EDEBİYATIN FARKLI YÖNLERİ ELE ALINDI
Festival programında Alberto Manguel ve Zülfü Livaneli’nin “Edebiyat İyileştirir mi?”, Manguel’in “Antik Kütüphaneler”, Prof. Dr. Ahmet İnam’ın “İyiliğin Felsefesi”, Tarık Tufan ve Fabienne Leloup’un “Roman İyileştirir mi?”, İlhan Sami Çomak’ın “Şiirle İyileşmek”, Ayşe Acar’ın “Anadolu Aydınlanması ve İyilik” ve Ayşe Bilge Selçuk’un “İyileşmek Üstüne” başlıklı buluşmaları yer aldı. Ferid Hüseyin ve Dalmira Tilepbergenova’nın “Şiir ve Sinema” başlıklı söyleşisinde ise edebiyat ile sinema arasındaki ilişki ele alındı.
LIVANELİ’NİN HAYATI İZLEYİCİYLE BULUŞTU
Festivalin öne çıkan etkinlikleri arasında yönetmenliğini Nebil Özgentürk’ün üstlendiği “Livaneli: Bir İnsanın ve Bir Ülkenin Hikayesi” belgeselinin gösterimi de yer aldı. Zülfü Livaneli’nin yaşamı ve sanat yolculuğunu anlatan belgesel, İzmir Sanat Kültür Merkezi Salonu’nda izleyiciyle buluştu. Dış mekâna kurulan ekran sayesinde gösterim daha geniş bir izleyici kitlesi tarafından takip edildi. Festival programında Tolga Oskar’ın Nilgün Marmara’yı konu alan “Nilgün” belgeseli ile Murat Çidamlı’nın “Piraye” oyunu da yer aldı.
ÇOK SAYIDA İSİM FESTİVALE KATILDI
10.İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali, Türkiye’nin farklı bölgelerinden sanatçı, şair, yazar, yönetmen ve akademisyenleri de İzmir’de buluşturdu. Festival kapsamında Prof. Dr. Ahmet İnam, Monica Papi, Erkut Tokman, Tarık Tufan, Ayşe Acar, İlhan Sami Çomak, Nebil Özgentürk, Prof. Dr. A. Nilgün Canel, Hüseyin Peker, Namık Kuyumcu, Ayşe Bilge Selçuk, Çağla Ayhan, Eşref Yener, Altay Ömer Erdoğan, Murat Çidamlı, Mete Özel, Efruze Esra, Zeynep Çolakoğlu ve Tolga Oskar’ın yanı sıra çok sayıda isim İzmirlilerle bir araya geldi.
ULUSLARARASI KONUKLAR İZMİR’DE BULUŞTU
Festivalin uluslararası programında da farklı ülkelerden sanatçı ve yazarlar yer aldı. Kırgızistan’dan Dalmira Tilepbergenova, Çekya’dan Petr Hruška, Yvetta Ellerová ve Jana Orlová, Avusturya’dan Petra Nachtmanova, Azerbaycan’dan Ferid Hüseyin, Avustralya’dan Louis Armand, Fransa’dan Fabienne Leloup ve Sylvain Cavaillès festival kapsamında İzmir’de bulundu. Festival boyunca gerçekleştirilen etkinliklerle farklı ülkelerden ve Türkiye’den katılımcılar edebiyat, sinema, tiyatro ve sanatın farklı alanları üzerinden bir araya geldi.





