Yozgat merkeze bağlı Bişek Köyü’nde arıcılıkla uğraşan üreticiler, havaların ısınmasıyla birlikte yeni sezon hazırlıklarını tamamladı. Bu yıl etkili olan yağışların ardından üreticiler, geçen yıla göre daha verimli bir sezon beklediklerini ifade etti.

“GEÇEN SENE KURAKLIK VARDI”

Bal üreticisi Çelebi Çağlar, geçen yıl yaşanan kuraklığın üretimi olumsuz etkilediğini söyledi. Çağlar, "Geçen sene kuraklık vardı. Kuraklıktan dolayı, meyveler olmadı. Bildiğiniz gibi Türkiye genelinde meyve olmayınca, yabani arılar dediğimiz sarı, halk dilinde de bizim buralarda özellikle eşek arısı dediğimiz arılar, kovan arılarımıza, beslenmek amacıyla hücum ettiği için birçok arıcıların, arısına zayiat verdirdi. Çok şükür bizim bir sıkıntımız olmadı." dedi.

“BU İŞ DEDEDEN GELİYOR”

Arıcılığın aile mesleği olduğunu belirten Çağlar, yıllardır aynı işi sürdürdüklerini ifade etti. Çağlar, "Burası baba ocağımız. Dededen babaya, babadan bize kalan bu işi sürdürmeye çalışıyoruz. İnşallah bizden sonraki nesiller de devam ettirecek" diye konuştu.

Kuraklığın Ardından Umut Veren Sezon Başladı! Arıcıdan Tüketicilere Dikkat Çeken Uyarı (2)

Ayakkabı dolabındaki rutubet kokusuna son! Meğer yıllardır bu hatayı yapıyormuşuz: 1 gece açık bırakmak yetiyor
Ayakkabı dolabındaki rutubet kokusuna son! Meğer yıllardır bu hatayı yapıyormuşuz: 1 gece açık bırakmak yetiyor
İçeriği Görüntüle

YAĞIŞLAR VERİM BEKLENTİSİNİ ARTIRDI

Bu yıl sezonun yağışlar nedeniyle yaklaşık 15-20 gün geç başladığını söyleyen Çağlar, bölgenin dağlık yapısının kaliteli bal üretiminde önemli rol oynadığını anlattı. Çağlar, "Bizim burada düz arazi az, dağlık alan çok. Yayılım geniş olduğu için aroması güzel, kaliteli bal elde ediliyor" ifadelerini kullandı.

KOVAN SAYISININ ARTMASI BEKLENİYOR

Şu anda 100’ün üzerinde kovanlarının bulunduğunu belirten Çağlar, oğul sezonuyla birlikte bu sayının 120-130 kovana ulaşmasını beklediklerini söyledi. Kovan başına yaklaşık 15 kilogram bal hedeflediklerini kaydeden Çağlar, "İyi bir balda zaten kovan başına 5 ila 15 kilo alınır. Bunun çok üstü katkılı olabilir. Tüketicilerin bu konuda dikkatli olması gerekiyor" dedi.

BAL FİYATLARIYLA İLGİLİ DEĞERLENDİRME

Geçen yıl kaliteli balın 500 ila bin 500 lira arasında satıldığını belirten Çağlar, bu yıl da fiyatların bin ila bin 500 lira seviyesinde olacağını düşündüklerini söyledi.

Kaynak: İHA