Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, 11. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve 1. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Tarım Gastronomi Konferansı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Balkan, Urla ve Bozcaada arasındaki iş birliğini gastronomi ve tarım alanlarında daha da güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Balkan, Urla ve Bozcaada’nın kardeş şehir olarak kültür alışverişi yaparak bağcılık ve gastronomi rotalarını birleştireceklerini vurguladı. "Kültür birlikteliği oluşturmak, rotalarımızı birleştirmek ve uluslararası turizm fuarlarında iş birliği yapmak istiyoruz. Bozcaada’daki kültürü Urla’ya, Urla’daki kültürü Bozcaada’ya taşıyacağız" şeklinde konuşan Başkan Balkan, bu adımın her iki bölgenin turizm potansiyelini artıracağını söyledi.
'TARIM ALANLARIMIZI GÖZÜMÜZ GİBİ KORUYORUZ'
Başkan Balkan, sürdürülebilir tarım için toprağın korunmasının önemine değindi ve "Çeşme-İzmir otoyolunun güneyindeki tarım alanlarımızı gözümüz gibi koruyoruz. Urla, yeşil ve mavinin buluştuğu, eşsiz bir bölge. Bu doğal mirası korumak bizim sorumluluğumuzdur" dedi.
FESTİVALLERLE SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİ YARATILIYOR
Urla'nın tarıma dayalı gastronomi kültürünü desteklemek amacıyla düzenlediği festivaller zincirini anlatan Başkan Balkan, "Gastrofarmurla çatısı altında, yerel aktörleri kapsayan etkinliklerle sürdürülebilir bir kalkınma modeli yaratıyoruz. Bu festivaller, üreticiden esnafa, şeften sanatçıya kadar herkesi kapsıyor" ifadelerini kullandı. Urla Bağ Yolu’nun Berlin Turizm Fuarı’nda "People’s Choice Green Destination" ödülünü kazandığını da hatırlatan Başkan Balkan, bu başarının bölgesel kalkınma açısından önemli bir örnek olduğunu vurguladı.
BOZCAADA'NIN GÜÇLÜ GELENEĞİ: BAĞCILIK VE BALIKÇILIK
Bozcaada Belediye Başkanı Yahya Göztepe, Bozcaada'nın bağcılık ve balıkçılık kimliğini koruduklarını belirterek, "Bozcaada’da bağcılık konusunda Urla bizim ağabeyimizdir. Onlar, bu konuda çok başarılılar ve bize destek olacaklar. Bağcılık ve iklim değişikliği sorunları ile ilgili çalışmalar yapıyoruz" dedi. Başkan Göztepe, Bozcaada'nın bağbozumu festivaline tüm misafirleri davet etti.
İki belediye başkanı da Urla ve Bozcaada arasındaki kültür, tarım ve gastronomi iş birlikleri ile uluslararası alanda daha güçlü bir görünürlük kazanmayı hedeflediklerini belirtti.