Prim borcu bulunan işverenler için Orta Vadeli Program’da yer alan tahsilat hedefi dikkat çekiyor. Türkiye Gazetesi yazarı İsa Karakaş, borçların takibinin sıkılaştırılmasına yönelik hedefi değerlendirerek özellikle yılın son üç ayında işletmelerin karşılaşabileceği süreçlere işaret etti. Karakaş’ın yazısında, esnaf ve KOBİ’lere sunulan 72 ay vadeli indirimli yapılandırma imkanından yararlanmayan işverenlerin durumu da ele alındı. Borçlarını ödemeyen veya yapılandırma imkanını kullanmayan işverenlerin çeşitli yaptırımlarla karşılaşabileceği belirtildi.

Türkiye’de elektrikli otomobil sayısı hızla artıyor: Hibritler de 896 bini geçti
Türkiye’de elektrikli otomobil sayısı hızla artıyor: Hibritler de 896 bini geçti
İçeriği Görüntüle

OVP’DE PRİM BORÇLARININ TAHSİLATINA VURGU

Karakaş, OVP’deki “Prim borçlarının takip ve tahsilat süreçleri etkinleştirilecektir” ifadesine dikkat çekti. Bu hedefin yalnızca genel bir uyarı olarak görülmemesi gerektiğini belirten Karakaş, ekim, kasım ve aralık aylarında daha yoğun denetim ve tahsilat işlemlerinin gündeme gelebileceği değerlendirmesinde bulundu. Program kapsamında prim borçlarının takibinde ve tahsilinde daha etkin bir işleyiş oluşturulması öngörülüyor.

SGK TEŞVİKLERİ VE DESTEKLERİ ETKİLENEBİLİR

Karakaş’ın işaret ettiği olası sonuçlardan biri, işverenlere sağlanan SGK prim teşvikleri ve desteklerinin kesilmesi oldu. Borcunu ödemeyen işletmelerin bu desteklerden yararlanma durumunun etkilenebileceğini ifade eden Karakaş, tahsilat sürecinin işletmeler açısından önemine dikkat çekti.

İCRA VE HACİZ İŞLEMLERİ GÜNDEME GELEBİLİR

Ödenmeyen prim borçları için icra ve haciz işlemlerinin başlatılmasının da söz konusu olabileceği belirtildi. Karakaş, takip ve tahsilatın sıkılaştırılması hedefi doğrultusunda bu işlemlerin hız kazanabileceğini değerlendirdi. Ekim ayı ve sonrasına ilişkin bu beklentiler, Karakaş’ın OVP hedefi üzerinden yaptığı değerlendirmeye dayanıyor. Aktarılan bilgilerde, tüm borçlu işverenlere aynı tarihte otomatik olarak yaptırım uygulanacağına ilişkin kesinleşmiş bir takvim yer almıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ