İnternet gazeteciliğinin giderek parladığı günümüzde geleneksel habercilik çizgisi de değişime uğruyor. Teknolojinin ve teknolojiyle büyüyen yeni nesilin de katkısıyla haber iletimi ve iletişimi olabilen en kısa süreye evriliyor. Basılı medya, karşı çıksak ve kabullenmemek için diretsek bile dijital haberleşmeye yenik düşüyor. Bilindiği üzere Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından yönetilen Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği Basın Yayın Dezenformasyon Yasası’nın kabulüyle değişime uğradı. Hergün gündemin değiştiği Türkiye gibi stratejik önemi olan bir ülkede gerçek haberciliğin takdir edilmesi, korunması, kollanması ve asparagas haberciliğin önüne geçilmesi için yeni yasanın çıkarıldığı duyurulmuştu. 

TIKLANMA KRİTERİ

Öte yandan yeni yasada internet haber siteleri için tıklanma sayısı tek kriter olarak belirlenmedi. Sadece buna bağlı yayımcılık yapanların kaybettiği geldiğimiz süreçte ortaya çıktı. Kaliteli içerik (Özgünlük,yerellik ve  haber sayısı) kadro, özlük hakları ve fiziki çalışma koşullarına uymayanların, tıklanma rakamları iyi olsa bile yola devam etmeleri imkansız olduğu görüldü.

‘YENİ YASA’

Bazı çevrelerce tepki gösterilen ve siyasi olarak değerlendirilen kararla birlikte  Basın İlan Kurumu’na resmi ilan ve reklam yayımlamak üzere 390 internet haber sitesi, sadece reklam yayımlayabilmek için ise 277 internet haber sitesi başvuru yaptı. Böylelikle kurumun görev alanındaki internet haber sitesi sayısı 667 olurken, resmi ilan ve reklam yayımıyla alakalı gazete, dergi ve internet haber sitelerinin sayısı 2 bin 100’e ulaştı. Kurumun temel görevi olan basının desteklenmesi ve resmi ilan ve reklamların daha fazla kişiye duyurulmasında önemli bir hedefe ulaşıldı. Medya kuruluşlarının başında sallanan Demoklesin Kılıcı misali bir yasa olduğu ileri sürülse de Basın İlan Kurumu, 1 Nisan ile 30 Eylül 2023 tarihleri arasında internet haber sitelerine 195 milyon 672 bin 980 Türk Lirası tutarında resmi ilan ve reklam dağıtımı yaptı. Kurumun görev alanındaki süreli yayınlar ise toplam 511 milyon 7 bin 908 Türk Lirası tutarında resmi ilan ve reklam yayımladı. Resmi ilan yayımıyla alakalı mevzuatta yapılan düzenlemeler, süreli yayınlara sevk edilen ilan sayısında da artışa sebep oldu. Aynı dönemde Kurum aracılığıyla gazete, dergi ve internet haber sitelerinde toplam 41 bin 41 adet resmi ilan ve reklam yayımlatıldı. Bu rakamlar bile özellikle yerel gazetelerin ne kadar desteklendiğinin bir kanıtı oldu. Yeni yasanın bir başka getirisi ise istihdama yaptığı katkı oldu. Özellikle bu süreçte işsiz gazeteciler maaş ve sosyal güvenceye kavuştu.

İSTİHDAMA BÜYÜK KATKI

Mevzuat uyarınca süreli yayınların yerine getirmeleri gereken kadro şartları, sektörde istihdam edilen fikir işçisi sayısını önemli oranda artırdı. Kurum görev alanına dahil olan resmi ilan ve reklam yayımıyla alakalı internet haber sitelerinde toplam 4 bin 242 fikir işçisi istihdam edildi. Bu fikir işçilerinden 3 bin 237’si internet haber siteleri tarafından Basın İlan Kurumu’na ilk kez bildirildi. Böylece 3 binden fazla fikir işçisi sektörde yeni iş imkanına kavuştu. Aynı sayıda fikir işçisi de mesleğin onuru basın kartlarına ya yeniden kavuştu ya da ilk kez almanın/alacak olmanın sevincini yaşadı. Gazete çalışanlarının maddi imkansızlıklar nedeniyle işsiz kalma korkusu yaşamadığı, gazete sahiplerinin de kapanma endişesi duymadığı bu süreçte Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç ve bölge müdürlerinin yaklaşımı da mutlu etti. Daha önceki dönem ve yönetimler tarafından gösterilmeyen bu iyi niyetli yaklaşım gerçek, tarafsız ve doğru habercilik yapan gazete ve internet haberciliğinin de güçlenmesine olanak sağladığı için Basın İlan Kurumu Genel Müdürü de bir teşekkürü hak ediyor.