Merhaba,
Kendi yolculuğuna çıkmaya ne dersin?
Bana iyi gelen ve bir anda başlamaya karar verdiğim bir konuda bilgi paylaşmak istedim: Yoga!
Yoga nedir? Tarihçesi nedir? Kimler yapabilir? Ve daha birçok sorunun cevabını birlikte bulacağız…
Yoga için sadece bir egzersiz yöntemi olduğunu söylemek doğru değildir. Hem bilinçte farkındalık yaratan, insanın kendini daha iyi tanımasını sağlayan, aynı zamanda vücut olarak da kişinin daha zinde olmasını sağlayan bir yaşam şeklidir. Yoga, fiziksel duruşlar, meditasyon ve nefes alma tekniklerinden oluşan bütünsel bir uygulamadır. Hem vücudun hem de zihnin sağlıklı olmasını hedefleyen, insana kendisiyle bütünleşme imkanı sağlayan bu uygulamayı herkes yapabilir. Yoga, Hindistan’da ortaya çıkmış, insanı hem fiziksel hem de zihinsel olarak iyileştiren bir uygulamadır. Yogaya başlarken alan farkındalığı ve meditasyon çok önemlidir. Meditasyon, zihinsel istikrar arayışını içerirken, yoga hem fiziksel hem de zihinsel egzersizi içerir. Yoga pozları ve nefes egzersizlerini önceliklendirirken, meditasyon konsantrasyon (odaklanma) ile ilgilidir. Bu yüzden günümüzde geleneksel halinden çok farkındalık meditasyonu tekniği uygulanır. Farkındalık meditasyonu günlük yaşama adapte etmek daha kolaydır çünkü uygulama genel anlamda daha zamansız ve mekansız olarak uygulanabilir.
Yoga, Hindistan kaynaklı fiziksel ve zihinsel disiplinleri tarif etmek için kullanılan bir kelimedir. Aynı zamanda Hinduizm, Budizm ve Jainizm'de çeşitli meditatif uygulamalara da yoga adı verilmektedir. Hinduizm’de, altı geleneksel felsefe okulundan biri olarak kabul edilir. Yoganın temel amacı ve kazanımı, acıdan uzak kalmak ve yaşamdan zevk almaktır.
Biraz da yoganın yararlarını irdeleyelim… Eğer daha önce hiç yoga yapmadıysan, sakın endişelenme, yoga herkesin yapabileceği bir egzersizler bütünü. Yoga başlangıç döneminde aşağıdaki maddelerin çok işine yarayacağına eminim.
Yoga; Çok daha sağlıklı ve düzenli bir yaşam tarzı sağlar. İnsanın kendini tanımasını, kendisiyle ve evrenle bütünleşmesini, zihinsel olarak gelişmesini sağlar. İç huzurun artmasına yardımcı olur. Nefes alış-verişini düzenler. Bu sayede akciğer ve kalp sağlığını korumaya, vücudu dinlendirmeye yardımcı olur. Kan dolaşımını düzenler, vücuttaki oksijen miktarını artırarak kalp ve damar sağlığını destekler. Kasları güçlendirerek daha esnek ve sıkı bir vücuda sahip olmayı sağlar. Vücut dengesini artırır. Stres, anksiyete ve depresyonu azaltmaya yardımcı olur. Bel, boyun ve sırt gibi kronik vücut ağrıların azalmasını sağlar. Duruş bozukluklarının düzelmesine yardımcı olur. Bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olur. Uyku kalitesini artırır. Daha sağlıklı beslenme alışkanlığı sağlar. Sezgileri ve yaratıcılığı artırır.
Yoga türlerinde: Vinyasa, Hatha, Ashtanga, Yin, Restoratif, Kundalini, Hamile Yogası ve Çocuk Yogası stiller mevcuttur. Vinyasa Yoga, yoga pozlarını belli bir sıra ile yerleştirmek anlamına gelir. Nefes ve hareketin beraber akışının uygulandığı bir seanstır. Pozlar birbirine belli bir temaya uygun şekilde bağlanır.

Yoga neyi amaçlar?

Yoga'nın nihai hedefi, Moksha veya Samadhi adı verilen, sürekli devam eden, rafine bir farkındalık halini sürdürmektir. Yoga, “gerçek benliği” ya da “en yüksek benliği” gerçekleştirmek için gerekli olan zihinsel olgunluğa erişmemizi hedefler. Bu arındırılmış, saf bilinç deneyimi bizim gerçek doğamız olarak tanımlanır.
Yogada kullanılan ekipmanlara da bir göz atalım mı?
Yoga yaparken sahip olmanız gereken en önemli ekipmanlardan biri yoga matıdır. Yoga matları uygulanan yoga stillerine göre çeşitli inceliktedir. Hafif yoga stillerini deneyen kullanıcılar mat alırken 8mm matları tercih etmelidir. Dinamik yoga stillerini deneyen kullanıcılar 5 milimetreye kadar matları daha rahat kullanabilir. Yoga yaparken bir diğer hayat kolaylaştırıcı ekipman yoga bloklarıdır. Bloklar vücudunuzu desteklemenizi sağlar ve bazı duruşlarda bedeninizin pozu öğrenmesi aşamasında denge kurmanıza yardımcı olur. Yoga kayışları özellikle geriye esneme pozlarında ayaklara takılarak hareketin düzgün bir şekilde yapılmasını sağlayan ekipmanlardan biridir.
Başlangıç pozuna bakacak olursak;   
Tadasana, Dağ Duruşu olarak da bilinen temel bir yoga asanasının Sanskritçe adıdır. Diğer tüm ayakta duruşların temelini oluşturan plan olarak kabul edilir. Tadasana, diğer daha yorucu duruşlar arasında dinlenme pozu olarak kullanılmasının yanı sıra, tüm Güneşi Selamlama sekanslarının başlangıç ve bitiş pozisyonudur. Terim iki Sanskrit kökünden türetilmiştir; tada, “dağ” anlamına gelir ve asana “koltuk” veya “duruş” anlamına gelir.


Adho mukha svanasana (aşağı bakan köpek pozu), esneklik ve üst vücut gücü gerektiren temel bir yoga asanasıdır . Bu asanada vücut, ayaklar ve eller yere bastırırken ve kalçalar gökyüzüne doğru itilerek ters bir “V” oluşturur.
Daha nicelerini sizlere aktaracağım. İnsanın kendi yolculuğuna çıkabilmesi zor bulunan ve vazgeçemediği tek alışkanlığı olmalı bu hayatta kendi varlığımızı, duygularımızı keşfedebilmek muzazzam olsa gerek. Bu hayatta ilk aynaya bakın ve kendinizi görün, onu çok sevin. Kendini sevmeyen bir insan hiçbir canlıyı sevemez. 
Sevginizin yaratmış olduğu farkındalık ile kalmanız dileğimle…